Klachten menstruatie een mythe

Dat vrouwen in een bepaalde periode van de maand chagrijnig zijn, emotioneel en snel van stemming wisselen, heeft mogelijk niets met de periode van de maand te maken.

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een mythe. Dat constateren Canadese wetenschappers, nadat ze de beste onderzoeken over het syndroom op een rijtje hebben gezet.

 

PMS is een verzamelnaam voor een scala aan lichamelijke en psychische klachten die kunnen optreden in de dagen voor de menstruatie. Die klachten zouden te maken hebben met een overgevoelige reactie op de hormoonschommelingen die optreden na de ovulatie. Volgens de patiëntenvereniging gynaecologie heeft een kwart van alle vrouwen last van PMS.

Geen overduidelijk bewijs

Psychiaters en psychologen van de universiteit van Toronto doorzochten alle studies, waarvoor vrouwen gedurende minstens één cyclus dagelijks hun stemming moesten bijhouden. Hun conclusie, gepubliceerd in het blad Gender Medicine: er is geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs dat PMS bestaat.

Ze selecteerden de 47 beste onderzoeken en vonden er slechts zeven waarin vrouwen alleen in de periode voor de menstruatie een slecht humeur rapporteerden. In 40 procent van de studies kon de stemming van de deelneemsters met geen enkele periode in hun cyclus worden geassocieerd en in de overige onderzoeken werd een samenhang gevonden met een andere periode van de maand, bijvoorbeeld vlak ná de menstruatie.

Het idee dat het humeur van vrouwen keldert voordat ze ongesteld worden is wijdverbreid, schrijven de onderzoekers,
maar gezien de magere onderbouwing wordt het volgens hen tijd om die gedachte los te laten.

Psycholoog en seksuoloog Harry van der Wiel, hoogleraar aan het UMCG, wijst erop dat er voor PMS geen sluitende diagnose bestaat. De aandoening heeft deels met hormoonschommelingen te maken, maar ook de beleving van de klachten speelt een rol. Dat maakt objectivering lastig.

Volgens de Canadese onderzoekers zijn er meer dan zestig vragenlijsten om klachten in kaart te brengen. 'Dat maakt harde uitspraken op voorhand verdacht, zowel voor als tegen het bestaan van een diagnose.'

Aantoonbaar patroon

Van der Wiel, die meeschreef aan de Nederlandse richtlijn over PMS, zegt dat een paar jaar geleden internationaal een strikte definitie is opgesteld voor het syndroom. Er is alleen sprake van PMS als de klachten ophouden zodra de menstruatie aanvangt én er moet sprake zijn van een aantoonbaar patroon. Van de studies die nu zijn bestudeerd, is de helft gebaseerd op slechts één cyclus: te kort, zegt hij, om een patroon te kunnen ontdekken.

Welke reden dan wel?

Wat hebben de vrouwen dan wel als hun stemming zo wisselt gedurende de maand? Het kan zijn dat ze, met de voorkennis over het onderzoeksonderwerp, elke kleine verandering hebben gerapporteerd. 'Mogelijk zijn sommige vrouwen depressief,' zegt Van der Wiel. En misschien is er niets aan de hand.

Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder vrouwen én mannen dat het humeur bij beide seksen keldert op dinsdagen en piekt op vrijdagen.

Bron: Ellen de Visser Volkskrant

FemNa40