Drie ingrediënten voor een goede nachtrust

Steeds meer vrouwen zien in dat gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust in verband staan met een goede algemene gezondheid en jezelf goed voelen.

De meeste vrouwen slagen er echter niet in de slaap te krijgen die ze daadwerkelijk nodig hebben.

 

Vrouwen voelen zich overdag vaker slaperiger dan mannen en hebben meer moeite om in slaap te vallen. Laatstgenoemde is vaak te wijten aan een van de volgende redenen:

  • Werk- en/of familie gerelateerde stress
  • Kwaaltjes, zoals een allergie of verkoudheid
  • Oncomfortabel matras en/of kussen

Stress

Stress is funest voor de nachtrust, maar kan met enkele tips worden aangepakt, zodat je in ieder geval lekker in kunt slapen.

Wanneer bepaalde gedachten je behouden voor slaap, kan het helpen om je gedachten op te schrijven. Ook ontspanning kan helpen beter in slaap te komen.

Drink een kop (kamille)thee, lees een boek of doe enkele meditatie- of ontspannende lichaamsoefeningen voor het slapen gaan. Laat vooral laptops, tablets en mobiele telefoons links liggen voor het slapen.

Kwaaltjes

Naast allergieën en verkoudheid is ook de overgang één van die kwalen waardoor vrouwen wakker liggen. De daling van oestrogenen (verantwoordelijk voor de REM-slaap, de fase waarin men het meest droomt) en progesteron (het hormoon dat de nachtrust bevordert en zorgt voor ontspanning) leidt bij ruim driekwart van de vrouwen tot opvliegers; een onverwacht gevoel van warmte en transpiratie.

De lichaamstemperatuur schiet vlak voor de opvlieger omhoog, waardoor je zwetend wakker kunt worden. Ook tijdens de menstruatie bestaat de kans dat je moeilijk in slaap valt of onrustiger slaapt door de daling van het oestrogeen- en progesterongehalte in het lichaam.

Oncomfortabel matras en/of kussen

Een oncomfortabel matras en/of kussen is de derde reden voor een slechte slaap bij vrouwen. Slechte ondersteuning kan zorgen voor nek- en rugklachten of overmatig bewegen tijdens de slaap.

Een slecht ventilerend matras zorgt voor een ophoping van lichaamswarmte, waardoor het matras snel te warm aanvoelt en je gaat transpireren.

Het lijkt overbodig om te zeggen dat matrassen en kussens, die het lichaam op de juiste manier ondersteunen, kunnen helpen om de spieren en gewrichten te laten ontspannen.

Wanneer kussen en matras goed ventileren en lichaamsvocht reguleren, zal de nachtrust een stuk aangenamer zijn, zeker tijdens de overgang.

In veel matrassen en kussens (bijvoorbeeld het Energy+ matras) en kussen worden tegenwoordig slimme slaaptechnologieën gebruikt die de lichaamstemperatuur reguleren, zorgen voor een goede vochtafvoer en 100% anti allergisch zijn.

Eet- en beweegpatroon

Vrouwen kunnen met een gezonde voeding de hormonen in balans brengen, terwijl voldoende beweging en een dosis daglicht zorgen voor de aanmaak van serotine (een hormoon welke invloed heeft op de slaap en stress).

Maar ook een goed matras en kussen zorgen voor de juiste ondersteuning, temperatuurregeling en een optimaal comfort.

Door kleine veranderingen door te voeren in je eet- en beweegpatroon, meer tijd te maken voor jezelf en te investeren in de juiste slaapbenodigdheden, is een diepe, ongestoorde nachtrust dichterbij dan je denkt!

Tekst: Jorien Joldersma

FemNa40