Kort en slecht slapen ongezond?

Slaap je kort, maar sta je de volgende dag weer fris naast je bed dan geldt dit niet voor jou. Personen die echter kort en slecht slapen hebben een verhoogd  risico op hart- en vaat ziekten.

 

.
Het onderzoeksteam van het RIVM en Wageningen University stelde vast dat mensen die korter dan zes uur slapen gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op hart- en vaatziekten als mensen die zeven uur goed slapen.De onderzoekers denken namelijk dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan negen uur) hoewel dit in voorgaande studies wel aan het licht kwam.
 

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. De groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt heeft een 57% lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs 2/3 minder kans op sterfte hieraan. Dit in vergelijking met personen die hoogstens één van deze leefstijlfactoren navolgen. Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.

Bron : RIVM

FemNa40