Kopje koffie glazenwasser?

Voor sommige mensen is koffiedrinken niets meer dan een dagelijkse gewoonte waar men eigenlijk niet bij stilstaat.

Voor de echte koffieliefhebber is koffiedrinken echter een compleet ritueel.

Dit begint vaak al met het uitzoeken van de juiste koffiebonen.

 

Wat is koffie

De koffieboon is het zaad van de koffiebes. De bes lijkt op een cranberry en heeft een zoete pulp. Om de twee bonen heen zit een zilvervlies, een perkamenthuid, het vruchtvlees (pulp) en een schil. Onverwerkte koffie wordt groene koffie genoemd. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffie, maar de Coffea Arabica (Arabica) en Coffea Canephora (Robusta) zijn de belangrijkste.

Afhankelijk van het type plant kan de koffieplant een hoogte bereiken van 10 tot 15 meter. Op koffieplantages worden de bomen echter voortdurend gesnoeid, waardoor ze niet veel hoger groeien dan 1,5 tot 3 meter.
Dit garandeert een hoge opbrengst en maakt het oogsten eenvoudiger.

De koffieplant

De bladeren van de koffieplant zijn breed, donkergroen en glanzend, vergelijkbaar met die van een Cameliastruik. De bloemen zijn wit en stervormig en lijken op de bloemen van de Jasmijnboom, zowel wat geur, kleur en uitstraling betreft.

Koffieplanten bloeien onder andere in landen als Brazilië, Indonesië, Mexico, Kenia en Colombia, gedurende een periode van zes tot acht weken. De plukkers gaan voortdurend bij de koffieplanten langs om alleen de perfect rijpe bessen te plukken. Omdat de oogst zo arbeidsintensief is, maakt dit onderdeel een groot deel uit van de kostprijs van koffie.

Koffieplanten produceren ongeveer 20 tot 25 jaar koffiebonen, wat neerkomt op ongeveer 2.000 bonen per jaar, ofwel ongeveer een kilogram ruwe koffie per jaar. Bij gebruik van modernere machinale teeltmethoden ligt de oogst in een goed jaar tussen 3.000 en 4.000 kg per hectare.

Het goede en slechte van koffie

Koffie kan goed voor je zijn. Onderzoeken tonen aan dat de meeste antioxidanten die mensen binnenkrijgen, komen via de inname van koffie. Enkele kopjes koffie per dag drinken is dus goed voor je. Waar ook veel antioxidanten inzitten zijn: zwarte thee, bananen, rozijnen en mais.

Koffie verhoogt het vrouwelijk libido. Dit is uitgetest op ratten. Bij mensen werkt het alleen bij vrouwen, die normaal gesproken niet of zelden koffie drinken. Toch leuk om te weten.

Koffie kan pijnstillend werken. Normale doses cafeïne, dat ongeveer gelijk is aan 2 kopjes koffie, kan spierpijn verminderen. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Alleen is het onderzoek wel gedaan bij mensen die niet regelmatig koffiedrinken.

Slechte nachtrust. Koffie kan je inderdaad de hele nacht wakker laten liggen. Gezondheidsdeskundigen adviseren om vanaf 6 uur voor het slapen gaan geen koffie meer te drinken. 

Cafeïnevrije koffie bevat ook cafeïne! Onderzoek wijst uit dat wanneer je 5 tot 10 kopjes cafeïnevrije koffie drinkt, je net zoveel cafeïne binnenkrijgt als bij 1 tot 2 kopjes normale koffie.

Goede koffie is grotendeels afhankelijk van het branden en het zetten. Een groot deel van de smaak van koffie wordt bepaald tijdens het branden en zetten. Tijdens het branden komen de oliën vrij die opgesloten zitten in de boon. Hoe meer olie er vrijkomt hoe sterker de smaak. Bij het zetten wordt er meer cafeïne onttrokken aan de koffie als het langer in contact komt met het water. Normale filterkoffie bevat daarom meer cafeïne dan espresso. Donker gebrande bonen resulteren ook in meer cafeïne.

Koffie tijdens zwangerschap

Je kunt nog steeds genieten van een kopje koffie als je zwanger bent, maar beperk de inname van cafeïne tot maximaal 200 mg per dag, gelijk aan 2 kopjes oploskoffie of 1 kopje filterkoffie of espresso. Het grootste gevaar bij koffie schuilt in het cafeïnegehalte. Als je tijdens je zwangerschap regelmatig meer dan 200 mg cafeïne per dag binnenkrijgt, dan loop je meer risico op een miskraam of is de kans groter dat je baby te licht wordt geboren.

Deze 200 mg heeft betrekking op alle cafeïnebronnen, dus naast koffie moet je ook rekening houden met de cafeïne in thee (inclusief groene thee), cola, energiedrankjes en chocolade. Cafeïnevrije koffie is natuurlijk een optie. Het smaakt vrijwel hetzelfde als normale koffie. Wie weet lukt het je om jezelf voor de gek te houden door net te doen alsof je een cafeïneboost krijgt!

Bron

FemNa40