Verzorging en nachtrust

Ouder worden gaat stap voor stap, daar kun je zelf weinig invloed op uitoefenen.

Of wel? Dat we ouder worden, is een vaststaand feit, daar kunnen we niets aan veranderen.

 

Wel kunnen we zelf een goede bijdrage leveren aan succesvol ouder worden. Denk hierbij aan een goede conditie en persoonlijke verzorging (hygiëne) en… voldoende slaap.

Bij persoonlijke verzorging gaat het om dagelijks douchen of wassen en uiterlijke verzorging (gezichtsverzorging, make-up, verzorgd gebit, goed kapsel, schone kleren). Toch speelt slaap misschien wel een grotere rol dan je denkt.

Waarom slapen

Dagelijks gebeurt er van alles. Je doet indrukken op in je gezin, directe omgeving, op een verjaardag, op straat, in de winkel, bij het sporten, op het werk en ga zo maar door. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat het lichaam zich hersteld van lichamelijke inspanningen, maar zeker ook om geestelijk je accu weer op te laden.

Slapen helpt ons om al deze inspanningen en indrukken los te kunnen laten. Dromen helpen ons de indrukken, zorgen en angsten te verwerken. Bij te weinig slaap bestaat er een verhoogde kans om een depressie te ontwikkelen.

Niet voor iedereen weggelegd

Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt. Het gemiddelde ligt rond de 7 à 8 uur per nacht. Naarmate we ouder worden, verandert het slaappatroon. Kenmerkend is hierbijd dat we minder vast slapen (lichter) en ’s ochtends soms het gevoel hebben dat we de hele nacht wakker hebben gelegen.

Om uit te vinden of je voldoende geslapen hebt, kun je er ’s ochtends op letten of je je uitgerust voelt. Voel je je slap en duizelig, heb je moeite met concentreren of voel je je licht in je hoofd? Dan kan het zijn dat je een slaaptekort hebt.

Pas je ritme en activiteiten hier (indien mogelijk) op aan, zodat je lichaam zich toch enigszins kan herstellen gedurende de dag.

Klachten

Er zijn meerdere uiteenlopende redenen voor ‘ouderen’ die kampen met slaapklachten. Het kan zelfs zijn dat je niet meer naar bed wilt gaan omdat je bang bent dat je niet kunt slapen en gaat liggen piekeren. Als dat het geval is, is het wellicht een idee om eens met anderen te praten en ervaringen te delen.

Slaappillen kunnen verslavend zijn en werken meestal maar gedurende een paar weken. Daarna is het effect ervan niet meer dat wat je ervan verwacht of nodig hebt.

Tips

  • Plaats geen tv op de slaapkamer, maar gebruik je slaapkamer om te slapen!
  • Als je wakker ligt, ga dan naar de huiskamer of andere ruimte om je zinnen te verzetten.
  • Sta iedere dag op vaste tijden op ook als je je dan nog niet uitgerust voelt: ritme!
  • Ga op vaste tijd naar bed. Programmeer je lichaam!
  • Probeer je niet op te winden als je niet kunt slapen… Piekeren zorgt dat je nog minder goed in slaap zult komen. Wees je bewust van ‘dat je ligt, om te rusten’.
  • Vermijd inspanningen 2 uur voordat je naar bed gaat.
  • Alcohol kan ervoor zorgen dat je sneller inslaapt, maar het is bekend dat het probleem zich verschuift en dat je dan halverwege de nacht niet meer door kunt slapen. Je zult eerder wakker worden, onrustig slapen en minder uitgerust zijn.
     

Gerelateerde artikelen

Een slecht bed is killing

Door:

Wil je goed slapen en uitgerust wakker worden dan is een goed bed een goede investering in je gezondheid. Een bed moet goede ondersteuning geven en zorgdragen voor een optimale nachtrust.

Lees verder

FemNa40