Lesbisch op latere leeftijd

Het komt vaker voor dan gedacht. Uit onderzoek is gebleken dat tweederde van de vrouwen hun lesbische gevoelens pas op latere leeftijd ontwikkelen.

Het is voor de meeste vrouwen met lesbische gevoelens niet makkelijk om voor hun seksuele voorkeur uit te komen. Talloze factoren spelen mee.

Men denkt dat de geaardheid een vast gegeven is. Iemand is heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel of aseksueel, klaar! 

 

Hormonale, psychische, en andere lichaamschemische factoren kunnen de seksualiteit beïnvloeden. Het is dus zo dat je seksuele voorkeur kan veranderen naarmate je ouder wordt. Vooral lesbische gevoelens lijken onderhevig te zijn aan hormonale veranderingen die gepaard gaan met leeftijd.

Onderzoek

Er is een enquête afgenomen onder ruim 200 getrouwde lesbiennes door Christan Moran, wetenschapper aan de Connecticut State University. De belangrijkste onderzoeksvraag was: ‘Ligt de seksuele geaardheid al vast bij de geboorte'?

De resultaten van Moran’s onderzoek gaven aan dat dit niet altijd bij vrouwen het geval is. Veel vrouwen voelen zich pas op latere leeftijd aangetrokken tot de eigen sekse. Maar liefst 2 op de 3 lesbiennes ontwikkelen dus hun lesbische gevoelens pas op latere leeftijd.

Problemen

Het is voor de meeste vrouwen met lesbische gevoelens niet makkelijk om voor hun seksuele voorkeur uit te komen. Zeker als je een heteroseksuele relatie hebt, vaak zijn ze dan al gehuwd met een man en hebben ze kinderen. 'Vrouwen in langdurige heteroseksuele relaties, met name degenen met kinderen, lopen dan tegen nog grotere problemen aan wanneer het gaat om het aannemen van hun nieuwe identiteit',
aldus onderzoekster Christian Moran.

Er kunnen lastige situaties ontstaan. De logische conclusie van mensen is dat de vrouw altijd al lesbische gevoelens heeft gehad en nu pas uit de kast komt en dit niet heeft durven te zeggen. Het is moeilijk uit te leggen dat de gevoelens pas later zijn gekomen.  Vrouwen die ondanks alles toch kiezen voor een vrouw worden dus vaak met een schuin oog aangekeken.

Foto

FemNa40