Minder zin in sex dan je zou willen? Verhoog je libido

Veel vrouwen 40+ merken dat ze minder zin in sex hebben dan ze eigenlijk zouden willen. Andere vrouwen bloeien in deze periode juist op en genieten méér dan ooit van seksualiteit dan ze ooit hebben gedaan.

 

Ze kopen ondeugende speeltjes, genieten van mooie lingerie en dagen hun partner uit tot een vrolijk liefdesspel. Het kan blijkbaar allebei.
Een gezond liefdesleven betekent een positieve bijdrage aan je gezondheid en vitaliteit. Daar zijn veel onderzoeken over het absoluut over eens. Zin in sex verandert niet door ouder worden, dat is een fabeltje.  Maar als jouw libido wel een oppepper kan gebruiken vraag je dan eens af waardoor je minder zin hebt om te vrijen.

Een gezond liefdesleven is belangrijk voor je gezondheid

Heb jij een lager lidido dan je zou willen?  Ben je misschien niet tevreden over je lichaam dat aan het veranderen is? Heb je te weinig energie? Ervaar je teveel stress? Eet je teveel en beweeg je te weinig? Of ben je simpelweg helemaal uitgekeken op je partner?

Een vriendin van me bekende me laatst eerlijk dat ze niet meer wist wat ze ooit aantrekkelijk had gevonden aan die alsmaar uitdijende kale meneer in huis, die altijd te moe op de bank voor de tv scheen te hangen. “Mijn libido is al laag maar zo wordt het nooit meer wat” verzuchtte ze.  “Heb je er zelf last van dat je geen zin hebt om te vrijen, lijd je er écht onder?” vroeg ik haar. Haar antwoord was ‘ja’. Dus zal ze zelf in actie moeten komen.

Voed je relatie met genotsmiddelen

Er zijn veel boeken die je kunnen helpen met het opnieuw leven inblazen van je seksualiteit. Net zoals je je eigen lichaam goed moet voeden moet je ook je relatie voeden. Als het gaat over je lichaam adviseer ik voedingsmiddelen en zo min mogelijk genotsmiddelen. Daar waar het gaat over je relatie mag je je helemaal te buiten gaan aan genotsmiddelen! Gooi alles in de arena waar je zelf van geniet: massages, spelletjes, dansen, warmte, rust, feestjes, geuren, lekkere hapjes, een intieme sfeer en vooral: vertel je partner waar je naar verlangt en waar je zin in hebt. Liefdevol en duidelijk.

Om jezelf (én je partner) een boost in de juiste richting te geven kun je superfood maca gebruiken. Als ik het heb over superfoods hoor ik vaak: “superwat?’” Superfoods zijn plantaardige voedingsmiddelen die vaak al eeuwenlang bekend staan als energieboosters. De vroege inheemse bevolkingsgroepen hadden al door dat het eten van deze planten, bessen of zaadjes zorgden voor gezondheid, kracht en vitaliteit.  Tegenwoordig weten we dat het bommetjes vol met vitaminen en mineralen zijn. Voedingsstoffen die wij met onze westerse manier van voeden veelal tekort komen en heel hard nodig hebben om gezond te blijven.

Maca; een superfood voor libido van mannen én vrouwen

Maca is een knolgewas dat op grote hoogte groeit in de Andes in Peru.  Maca stimuleert het lichaam om zelf zijn eigen natuurlijke hormonen aan te maken in de juiste balans. Een soort lichaamseigen, holistische hormoonbooster dus. Dit geeft een stimulans aan je energie en lidido. Maca wordt daarnaast ook ingezet bij problemen rondom de overgang in het algemeen, geheugen, concentratie, weerstandsvermogen, uithoudingsvermogen, vruchtbaarheid en het wordt genoemd als middel tegen veroudering.

Maca is verkrijgbaar in tablet- en capsulevorm maar ik hou zelf van het losse poeder die ik aan mijn smoothies of ontbijt toevoeg. Ik gebruik het sinds een jaar of 2 bijna dagelijks. Soms las ik een pauze in van een week om mijn lichaam te blijven verrassen.

Vitaal Verhalen lezen van Marjolein klik dan op: energiekevrouwenacademie.

FemNa40