Chiazaad: (bijna) alles wat een vrouw nodig heeft

Het superfood chiazaad zou naar mijn mening door iedere huisarts standaard voorgeschreven moeten worden aan alle vrouwen boven de 40.

 

Helaas weten de meeste huisartsen niets van voeding. Ze hebben in hun  opleiding slechts een half uur (!) les gehad over voeding. Ongelooflijk vind ik dat. Ik eet iedere dag wel een eetlepel chiazaad. Laat me je uitleggen waarom.

Wat is chiazaad?

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. Deze plant werd duizenden jaren lang door o.a. de Maya's en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en uithoudingsvermogen: als de krijgers van de Azteken lange afstanden moesten hardlopen kregen ze een handjevol chiazaadjes mee.

Wat doet chiazaad?

Chiazaad draagt bij aan je gezondheid en de eigenschappen ervan zijn speciaal voor 40+ vrouwen erg gunstig.
Om je een indruk te geven, chiazaad bevat per 5 gram (ongeveer een eetlepel):

  • 1400% meer magnesium dan broccoli
  • 600% meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
  • 500% meer calcium dan verse melk
  • 500% meer eiwitten van kidney bonen
  • 300% meer selenium dan lijnzaad
  • 300% meer ijzer dan verse spinazie
  • 100% meer kalium dan bananen
  • 100% meer vezels dan zemelen (bron: superfood.nl)

Naar mijn mening zijn veel 40+ vrouwen 'ondervoed' in voedingsstoffen. Chiazaad is een prima bron om je voedingsstoffen aan te vullen.

Chiazaad brengt je hormoonhuishouding in balans

Als je chiazaadjes 10 minuten laat weken in water dan wordt het geheel een beetje gelly-achtig. Indien deze gel in je maag komt dan zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers wordt vertraagd. Hierdoor ontstaat er een zwakkere suikerpiek in je bloed, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt. Dit houdt je hormonen beter in balans wat erg belangrijk is voor ons 40+ vrouwen. Bovendien draagt minder aanmaak van insuline bij aan makkelijker gewicht verliezen. Dankzij het gelly effect heb je ook eerder een vol gevoel wat misschien voor jou mooi is meegenomen.

Chiazaad helpt spieren op te bouwen

Chiazaad is rijk aan eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Ideaal dus voor de sportende vrouw die werkt aan omzetting van vet naar spieren door middel van krachttraining. Spieren verbruiken meer calorieën in rust dan vet, dus meer spieren zijn óók heel goed voor je als je je gezonde gewicht wilt bereiken.

Betere absorptie van calcium voor je botten en hart

Chiazaad draagt bij een een goede absorptie van calcium; de belangrijkste bouwstof voor onze botten waar we als 40+ vrouwen zuinig op moeten zijn. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten! Goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Een aangezien je hart een belangrijke spier is, zorgt het hiermee voor een regelmatige en krachtige hartslag waardoor het hartklachten kan voorkomen. Heel belangrijk voor 40+ vrouwen!

Belangrijke bron van omega 3: het voedsel voor je hersenen

Tot slot bevat chiazaad een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren; de gezonde meervoudige onverzadigde vetten die we zo nodig hebben om onze hormonen in balans te houden. Omega 3 remt ontstekingen en verlaagd bovendien het risico op hart- en vaatziekten, waar meer vrouwen aan overlijden dan aan kanker. Daarbij is omega 3 belangrijk voedsel voor je hersenen. Heb je het gevoel watten in je hoofd te hebben: week een handje chiazaad in water en drink het op.

Hoe gebruik je chiazaad?

Chiazaad is op allerlei manieren heel makkelijk te gebruiken. Maak er een gel van en gebruik het als basis voor je eigengemaakte muesli-ontbijt. Je kunt het ook over een salade strooien, over je rijstwafel met avocado-spread, zalm of amandelpasta of gebruik het in een smoothie. Heb jij een origineel idee met chiazaad of wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons dan weten door een reactie achter te laten. Dan kunnen we er allemaal ons voordeel mee doen.

Als je gezondheid en vitaliteit je lief is: zorg dat je chiazaadjes in huis hebt en gebruik iedere dag een eetlepel. Op deze manier doe je 3 maanden met een pond chiazaad. Chiazaadjes kun je o.a. bestellen bij superfood.nl maar veel natuurvoedingwinkels verkopen het tegenwoordig ook.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Vitaal Verhalen lezen van Marjolein klik dan op: energiekevrouwenacademie.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40