Multitasking voor meer beweging!

We weten allemaal dat het goed voor onze gezondheid is om te bewegen. Zeker voor vrouwen in de 'overgang' is bewegen van cruciaal belang. Het helpt ter voorkoming/verbetering van hartklachten, osteoporose, depressieve gevoelens etc.

Maar wanneer moeten we dat dan doen? De meesten van ons zijn de hele dag door druk, druk, druk met van alles en nog wat. 'Ik wil wel, maar ik heb geen tijd!' is een veelgehoord excuus.

Wat versta je eigenlijk onder 'bewegen' of 'sporten'? Een half uur in de auto naar de sportschool, daar een uur op allerlei apparaten trainen en dan weer een half uur terug ... ja, dat kost tijd.

Het kan ook anders. Met een beetje creativiteit tover je allerlei activiteiten die je toch al doet om tot sportieve bezigheden.

Wandelen met de hond

Iedere ochtend wandel ik met mijn hond langs de IJssel (daar woon ik vlakbij). Dat is gezond voor de hond. Zij heeft flink wat beweging nodig en ik wil goed voor haar zorgen. Dus hijs ik mezelf iedere ochtend vroeg uit bed om mij te wijden aan mijn taak.

Ik realiseerde me op een dag dat het ook goed is voor mij en dat ik er voor mezelf meer uit kon halen dan ik dacht. Ik voerde mijn tempo wat op en begon beter te letten op hoe ik loop, welke spieren ik gebruik.

Mijn hond is dol op apporteren. Ze heeft een plastic piepballetje, het enige dat bestand is tegen haar enorme tanden en dat balletje gooi ik weg, zij brengt het terug, ik gooi het weg, zij brengt het terug etc. etc.
Dat heeft tot gevolg dat zij zo'n beetje 2x de afstand loopt die ik loop, maar het heeft ook als resultaat dat ik meer bewegingen moet maken dan simpel lopen.

Ik buk, raap het balletje op, kom weer overeind, en gooi het balletje weg. Tig keer achter elkaar. Ik wissel af, gooi dan weer eens met de linker, dan weer eens met de rechterarm. Ik zwaai met mijn armen, zet kracht om het balletje zo ver mogelijk weg te gooien.

We passeren iedere ochtend een aantal veeroosters. Mijn hond maakt er een sport van om het balletje in ieder rooster te deponeren. Ze kan het er zelf niet uitkrijgen. Ik wel, maar daarvoor moet ik echt flink diep door de knieën. Alles bij elkaar brengt het mijn stramme lijf 's ochtends flink op gang.

Kruidenverzameling

Een leuke bijkomstigheid is dat langs de dijk allerlei kruiden groeien. Zeker in het voorjaar en de zomer kan ik iedere ochtend blaadjes plukken om in de loop van de dag te gebruiken voor de lunch, om een salade op te leuken of in een recept dat ik er bij zoek.

Dus mijn wandeling 's ochtends, noodzakelijk omdat ik de hond moet uitlaten, heb ik omgebouwd tot effectieve beweging en kruidenverzameling. Ik begin – al multitaskend – fit en tevreden aan mijn dag. Voor mij werkt het op deze manier.

Als je geen hond hebt en je normaal gesproken niet wandelt 's ochtends, is het handig om iets anders te verzinnen. Bekijk eens wat je zoal doet in de loop van de dag en welke activiteit zich leent voor multitasking. Het kan van alles zijn.

Wees lekker creatief en kijk eens met andere ogen naar je dagelijkse klussen. Stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen,
je van A naar B verplaatsen: veel leent zich voor extra beweging!

FemNa40