Muziek en lachen

Heb je weleens zo gelachen dat anderen daarvan genoten?

Of dat je samen met anderen lachte en dat je het gevoel had dat je een geheel was, net als in een orkest?

Wat is de overeenkomst tussen muziek en lachen?

 

NU

Je bent in het magische nu. Waar anders trouwens? Maar als je zo bezig bent dan is de rest even weg. Je zorgen over gisteren, je gedachten over morgen, je boodschappenlijstjes, dat alles is even in beeld.

Doordat je focust op een ding, omdat je lijf focust op een ding, vertrekt de rest uit je gedachten. Daar is geen ruimte meer voor. En omdat je focust op een ding komt er ook rust in je hoofd. Dit is het nu.

Contact

Muziek maak je het lekkerst in een groep. Samen versterk je elkaar. Een orkest kan een groot publiek bereiken. Samen lachen is veel krachtiger dan alleen. Maar alleen lachen is wel veel krachtiger dan alleen niet lachen.
Of samen niet lachen.

In een orkest moet je op elkaar afstemmen. Je maakt contact met elkaar door de muziek die je maakt. Als je samen lacht dan stem je ook op elkaar af. Je kijkt elkaar aan, je hoort elkaar lachen en je lacht vrolijk mee.

Klankbord

Of je instrument van hout of van metaal is, bepaalt een groot deel van het geluid. De manier waarop je er geluid uitkrijgt of je moet blazen of slaan, maakt ook een groot verschil. De afmeting van je klankkast is ook van belang.

Je lichaam is je klankkast voor je lach. Hoe dieper je kan ademhalen, hoe meer geluid je uit je hele lichaam kunt halen, hoe voller en aangenamer je lach klinkt.

Je klankbord zijn de mensen om je heen. Zij resoneren mee op jouw geluid, hoe dieper jij gaat, hoe dieper zij gaan.

Toon

Zet de juiste toon. Het orkest stemt eerst. Iedereen speelt dezelfde A. Als dat goed is dan is de rest namelijk ook goed. Zo wordt het een harmonieus geheel.

Wanneer jij de toon zet bij een avond door eenvoudigweg hartelijk te lachen, hoe leuk zal die avond dan worden?

Snaar

Als je op een piano een toets aanslaat, dan kun je als je goed luistert de ‘boventonen’ horen. Andere snaren die in eenzelfde frequentie bewegen, trillen op dat moment mee.

De lach zet anderen aan tot lachen. Glimlach zomaar eens naar iemand op straat. Wedden dat je negen van de tien keer een glimlach terugkrijgt? En als je het zou vragen dan zou je kunnen horen dat die persoon daar blij mee is.

Die krijgt zomaar een goed gevoel. Niet omdat jij lacht, maar omdat er iets in hem of haar resoneert.

Operalach

Een van de lachoefeningen die wij regelmatig doen in de lachclub is de operalach. Je galmt elkaar de lach toe met grootse gebaren en groots geluid. Probeer maar eens in de badkamer, dat klinkt lekker!

De lach is een instrument om in het nu te zijn, om contact te maken met andere mensen, om je klankkast op te poetsen, om de toon te zetten en om de juiste snaar te raken.

Wat doe jij met de lach?

Foto


 

Gerelateerde artikelen

Blijf ademen

Door:

Als je naar het nieuws kijkt, vergaat het lachen je vaak. Maar adem in, adem uit. Het leven lijkt soms wel een grote grap, maar dat is het natuurlijk niet.

Lees verder

FemNa40