Lachend het huishouden doen

Al die rottige huishoudelijke klusjes.

Het is echt niet om te lachen.

Ik ken maar weinig mensen waarvan stofzuigen, ramen zemen en afwassen tot hun favoriete bezigheden behoren.

 

De kunst is te blijven lachen. Ook als het even niet zo leuk is. Dr. Madan Kataria nam speciaal deze oefening op in de 40 basisoefeningen van de lachyoga.

Wat gebeurt er achter de schermen van deze lach?

Door te lachen terwijl je iets doet wat je niet leuk vindt maak je andere verbindingen aan in je hersenen.
Je verlegt het neurocircuit van 'oh wat vreselijk' naar 'oh, dit is toch wel grappig' naar misschien zelfs 'oh wat is dit leuk'. Wat dacht je van deze 3 varianten hierop?

Je kunt lachen om iets wat je niet leuk vindt, je kunt natuurlijk ook lachen met iets wat je wel heel leuk vindt. Iedere variant betekent voor sommige mensen dat ze het wel leuk vinden en voor anderen dat ze er niets aan vinden of het zelfs ronduit niet leuk. De hoogste tijd om te bevestigen of te herprogrammeren.

Wat dacht je van deze 3 varianten hierop?

Je kan lachen om iets wat je niet leuk vindt, je kan natuurlijk ook lachen met iets wat je wel heel leuk vindt. Iedere variant betekent voor sommige mensen dat ze het wel leuk vinden en voor anderen dat ze er niets aan vinden of het zelfs ronduit niet leuk. De hoogste tijd om te bevestigen of te herprogrammeren.

1 Hobbylach

Vissen
De vislach.Tijdens het vissen moet je heel stil zijn, anders jaag je ze weg. Dé gelegenheid om de bibliotheeklach in een ander jasje te gieten. In stilte de slappe lach krijgen. Je kan ook je mond tuiten en je een ‘blub’ lachen.

Postzegels verzamelen
Pak een pincet, pak daarmee heel voorzichtig een dure postzegel uit je album en zeg: 'ooooooohhhh' en 'aaaaaahhhhh'. Heel bedaard natuurlijk, anders waait ie weg.

Koor
Zingen leent zich uitstekend voor lachoefeningen. In het koor heb je de bassen met een diep 'HOHOHO',
de tenoren met een wat hoger 'Hohoho', de alten zingen 'Hahahaha' en de sopranen gieren daar overheen met 'Hihihihi'. Je kunt dit in canon doen.

Oldtimers kijken
Ook hier is het 'Oooooh' en 'Aaaaah' niet van de lucht. Maar dit is een speciale oldtimerbeurs. Je mag zelfs in de auto’s gaan zitten. Stel je voor dat je achter het stuur zit, je schakelt en je zegt 'Brrrrrrrr'.

Tuinieren
Veel mensen werken graag in de tuin. Voor mij geldt dit bijvoorbeeld echt niet. Deze zou ik dus goed kunnen gebruiken. Bij het scheppen, harken, maaien, bezemen, snoeien en planten zijn allerlei vrolijke geluiden te maken. Hoho, haha en hihi.

2 Lachen onderweg

Over het lachen onderweg verscheen vorig jaar een uitgebreide blog. Had je die al gezien?

Bij lachen onderweg kun je van alles verzinnen. En je kunt lachen onderweg bij het:

1. fietsen
2. vliegen
3. steppen
4. skelteren
5. wandelen
6. autorijden
7. motorrijden
8. in de tram zitten
9. op de bus wachten
10. rijden in de vrachtwagen

3 Lachen tijdens het werk

Lachen tijdens het werk biedt oneindig veel mogelijkheden. Dit zijn ook mooie thema’s om te gebruiken wanneer je de groep zelf een lach laat verzinnen. Vooral de beroepen die we vroeger als kind gekozen zouden hebben zijn populair.

Wat dacht je van:
Politie, brandweer, ambulance en ziekenhuis (doktertje spelen).

Een goede oefening om er iets leuks van te maken is lachen op of bij:
Kantoor, administratie, winkel, benzinepomp, bibliotheek, advocaat en begrafenisonderneming.

Dynamischer, creatiever en ook leuk zijn:
Journalist (paparazzi), clown, boomchirurg, badmeester, buikspreker, dj, filmmaker, profvoetballer, kung fu, treinconducteur, gospelzanger, handlezer, lakei, paardentandarts, spion, weddingplanner en doventolk.

Hier zijn er nog veel aan toe te voegen? Welke kun jij bedenken?

Foto

Gerelateerde artikelen

Blijf ademen

Door:

Als je naar het nieuws kijkt, vergaat het lachen je vaak. Maar adem in, adem uit. Het leven lijkt soms wel een grote grap, maar dat is het natuurlijk niet.

Lees verder

FemNa40