Heb jij terugkerende obstakels?

Het is de wet van Murphy. Je problemen lijken vaak gevarieerd maar je loopt in verschillende vormen tegen obstakels aan.

Als je dit herkent, lees dan verder om een effectiever leven te kunnen leiden.

 

Al jaren heb je hetzelfde probleem

Het is leuk om eens een oud dagboek uit de kast te trekken en wat zelfonderzoek te doen. Zelf denk ik graag op papier. Hierdoor heb ik verschillende volle notitieboeken waarin ik regelmatig de vraag 'Wat staat mijn geluk in de weg'? beantwoord.

Het is leuk om te zien hoe problemen jarenlang blijven opduiken in verschillende vormen, terwijl ze op de een of andere manier actueel blijven voelen.

Ieder mens heeft terugkerende obstakels. Ze herhalen zich keer op keer en ze blijven zich herhalen totdat je de ‘les' hebt geleerd. Door een stapje achteruit te doen en wat perspectief te krijgen, ontdek je wat jou het meest dwars zit.

Neem tijd om jezelf beter te leren kennen

Je kunt veel leren van oude dagboeken of oude notities van jezelf. Als je dit niet hebt van jezelf, bespreek dit onderwerp dan eens met iemand die jou heel goed kent. Vraag jezelf af: 'Waar loop ik constant tegenaan in het leven? Wat zijn mijn terugkerende ‘issues'?

Zelf heb ik veel over mezelf geleerd via mijn oude notitieboeken. Ik kwam doelen tegen die ik nog steeds niet heb behaald en ik ontdekte terugkerende problemen waar ik nu nog steeds meer worstel. Zo heb ik ontdekt dat ik een stress-cyclus heb die voor een groot deel bepaalt hoe ik me gedraag. Ik wist al dat deze cyclus bestond, maar niet dat het me al zo lang zo erg dwars zit.

Het begint altijd met een periode waarin ik me goed en ontspannen voel. Ik maak (bijvoorbeeld terwijl ik op reis ben) allerlei plannen. Zodra ik aan de slag ga, ben ik productief en kan ik de hele wereld aan. Hierdoor neem ik steeds meer hooi op m’n vork. Dan komt er een periode waarin ik me overweldigd voel.

Ik heb teveel werk op me genomen en voel me gestrest, m’n leven zit ‘verstopt’. Vervolgens ga ik terug naar de essentie en gooi ik het overbodige werk uit m’n leven. Hierdoor voel ik me weer fijn en ontspannen en begint de cyclus opnieuw.

Het is een levensles die ik eigenlijk niet wil leren. Een aspect van mezelf waar ik al jaren mee worstel,
maar nooit de aandacht heb gegeven die het verdient. In mijn leven zijn productiviteit en een ontspannen leven twee tegenpolen, terwijl ze (voor het beste resultaat) eigenlijk juist samen zouden moeten gaan. Werk aan de winkel dus!

Wat zijn al jaren je obstakels?

Als je in iedere baan problemen krijgt met je baas, dan ligt dit niet aan je baas. Als je al jaren probeert af te vallen en nog steeds overgewicht hebt dan gaat er iets niet volgens plan.

Als je jezelf al zo lang je kunt herinneren voorneemt om gezonder te eten en vanavond weer magnetron nasi op het menu hebt staan, als het je nooit lukt om je doelen te bereiken, om dromen te realiseren, dan heb je een terugkerend probleem ontdekt.

Terugkerende obstakels zijn interessant. Het zijn hele concrete handvatten naar een beter leven.
Want wanneer je zo’n terugkerend obstakel uit de weg ruimt, maak je echt ruimte voor verandering,
vooruitgang en persoonlijke groei. Het helpt je echt vooruit. De conclusie is namelijk altijd even schokkend als verhelderend. Jij bent je eigen terugkerende probleem!

Dus, vertel eens, wat zijn jouw terugkerende problemen? Laat een bericht achter!

soChicken

Gerelateerde artikelen

Bepaal een deadline op je dromen

Door:

Waarom schuif je je grootste dromen al jaren voor je uit? Heb eens het lef om een deadline op je dromen te zetten. Zo maak je van je droom een doel, en vergroot je de kans dat je droom uitkomt.

Lees verder

FemNa40