Tien goede redenen om te bewegen

Uiteraard weten we allemaal dat bewegen en sport gezond is en velen van ons doen het om er beter in onze kleren uit te zien of strak in onze vel te 'passen'.

Er is dan ook al heel veel over geschreven en iedereen weet tegenwoordig dat het goed is (al doet niet iedereen het!).

Maar het is nu een feit dat je stemmingen, je intelligentie,
je werkprestatie en je risico voor kanker beïnvloed kunnen worden door regelmatige zweetsessies!

 

Waarom bewegen?

  • 1. Het verbetert je stemming. Sport en beweging stimuleren de productie van een chemische stof in de hersenen dat stress en onrust verzacht, waardoor je meer ontspant en je gelukkiger voelt. Onderzoek heeft aangetoond dat je er profijt van hebt, zelfs wanneer je jezelf met tegenzin sleept naar de sportschool of naar een heerlijke salsales.
  • 2. Het helpt je beter te slapen. Vorig jaar heeft de National Sleep Foundation (USA) uit onderzoek gevonden dat rond de 67% van mensen die regelmatig bewegen, zeggen dat ze heel goed slapen en het maakt niet uit of je de veters van je sportschoenen s’morgens strikt, s’middags of zelfs s’avonds laat. Het gaat er gewoonweg om het bewegen of sporten zelf.
  • 3. Het versterkt je geheugen. Voor je een examen moet afleggen of een presentatie op het werk, zou het een heel goed idee zijn om vooraf een cardio-uurtje te doen (op de fiets of spinningklas). Onderzoek wees uit dat een enkele sessie van aerobische oefeningen hogere bloedwaardes van hormonen liet zien, die geassocieerd zijn met een sterk geheugen.
  • 4. Het stimuleert je creativiteit. Als je al fit bent, kan sporten je vermogen om nieuwe ideëen te brainstormen nog meer opkrikken. Nieuwe onderzoeken die gepubliceerd waren in de Frontiers in Neuroscience lieten zien dat regelmatige sporters op stationaire fietsen hoger scoorden op creativiteit dan niet-sporters.
  • 5. Het kan je risico op kanker verminderen. Hoeveel sporten of welke type sport is niet duidelijk, maar onderzoek verbindt lichamelijke activiteit met een lager riscio op borstkanker en baarmoederslijmvlieskanker, volgens Amerikaanse Nationale Kankerinstituut.
  • 6. Het laadt je batterijen op. Fietsen, zelfs op een gematigd niveua 2 tot 3 keer per week, kan je energieniveau met 20% laten stijgen en vermoeidheid met 65% verlagen. Een paar kilometer rennen of een cardio-klas kan zelfs uitputting verminderen. De reden is dat het-in-zweet-uitbreken je metabolisme verhoogt en de productie van dopamine in je hersenen stimuleert: dit helpt je om je minder moe te voelen. Veel mensen die in een burnout zitten, wordt dan ook aangeraden om te gaan sporten.
  • 7. Het geeft je meer zelfvertrouwen. Gewoon bewust worden dat je lichaam het vermogen heeft om allerlei fysieke dingen te doen en het ervaren van je eigen kracht, geeft je een enorme 'duw' van zelfvertrouwen die doorschuift naar andere gebieden van je leven. Dat zie ik vooral in de yogalessen die ik geef: lichaamsbewustzijn versterkt zelfvertrouwen en dankbaarheid is het gevolg.
  • 8. Minder ziektedagen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe regelmatig bewegen zorgt dat je minder snel verkouden of grieperig wordt, maar onderzoek suggereert dat 2-3 keer naar de sporschool gaan of trainen, resulteert in sterkere verdediging tegen bacteriën en virussen.
  • 9. Verzacht pijnlijke krampen. Geef sporten een kans voor je pijnstillende middelen neemt of een warme kruik op je buik legt. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten de vrijlating van endorfinen aanspoort, natuurlijke opiaten die de pijnlijke menstruatiepijnen kan verzachten.
  • 10. Betere prestaties op het werk. Tegenwoordig hebben vele bedrijven een sportzaal (ik heb ze voornamelijk in de USA en Italië gezien; in Nederland kom ik weinig in bedrijven). Een onderzoek dat gepubliceerd was in Population Health Management liet zien dat onregelmatig sporten een lagere productiveit op het werk laat zien. En dus dat regelmatig sporten (weer die 2-3 keer per week) erg productief is, zowel voor de sporter als voor haar productiviteit.

Mijn gedachten

Deze 10 redenen heb ik bij elkaar gezocht en zijn uit verschillende tijdschriften geplukt. Compleet zijn ze niet en ook niet de absolute waarheid voor iedereen. Het lastige van allerlei onderzoeken is, dat ze maar een klein aantal mensen testen en beweren dat die representatief zijn voor alle mensen. Voor mij is het niet zo: ieder mens is uniek en dus doet iedere mens het op haar manier.

Wat ik wel zeker weet is dat elk lichaam verbeterd kan worden: ik heb mensen bewegingen zien maken, waarvan ze dachten dit niet te kunnen. Door rustig het lichaam uit te dagen en met de ademhaling te werken, worden ze bewust van de kracht en de mogelijkheden van het lichaam.

Mijn favoriete werkzaamheden zijn dan ook de yoga-massage en de shadayo-lessen die ik geef: er is niets mooiers dan de dankbaarheid op de gezichten van degenen te zien, die veel lekkerder in hun vel zitten en hun lijf veel soepeler kunnen bewegen.

Mijn lievelingsuitdrukking

Luister naar de beperkingen van je lichaam, maar laat je lichaam je niet beperken. 

Dat is mijn zelfbedachte motto, lijfspreuk en waarheid en ik hoop dat het je helpt om je lichaam uit te dagen en voor meer beweging in je leven gaat!

FemNa40