Een moment van ontspanning

Een moment van ontpanning kan gewoon een kletspraatje met jezelf zijn.

Moment van inspiratie

Op dit moment van inspiratie zit ik in La Casale Corte in Rosa, Latina, Italia, wachtend op mijn co-trainer, die me zometeen brengt naar Aeroporto Leonardo da Vinci, Roma Fuimincino voor mijn vlucht naar Amsterdam.

Het is heerlijk rustig momenteel; ik ben de de enige gast in deze kleine Agriturismo, een combinatie van hotel en boerderij, waar over het algemeen mensen komen die veel groen, biologische voedsel en rust willen hebben.

Ik heb net een heerlijke kop groene thee gekregen van Benedetta, de eigenares wiens naam De Gezegende betekent en besloot om hier mijn eerste artikel voor Femna40 te schrijven.

Een terugblik

De afgelopen week heb ik samen met Chris (de co-trainer) een workshop begeleid/gegeven met als titel Autentic Leadership, waarin wij de mensen helpen om bewust te worden van de innerlijke kracht die ze in zich hebben en die te transformeren naar buiten toe, waardoor ze als authentieke leiders beter en sterker in hun dagelijkse leven kunnen bewegen en functioneren. 

Ook behandelen wij gezondheid op elk niveau, zoals bijvoorbeeld voeding, beweging en meditatie, die ons helpen om ons lichamelijk, spritueel, emotioneel en mentaal TOP te voelen en te zijn.

Deze workshop is de laatste module van onze cursus Nati per Vincere  (geboren om winnaar te zijn).

Oase van rust

Gisteravond, nadat de deelnemers naar huis waren,  hadden we als bedrijf onze evaluatie van de module en we zaten amper of Fabrizio, onze eventmanager die het één en ander op zijn lever had, spuugde zijn gal in het midden van de kring.

Op zijn Italiaans werd daarop gereageerd en op een gegeven ogenblik, toen ik geen woord meer kon verstaan, stond ik op om mijn flesje water te halen en tegelijkertijd even eruit te stappen.

In de zaal ernaast zat Benedetta aan een tafel met naald en draad, een prachtige rode oorbel hakend, terwijl het om haar heen een drukte van jewelste was. Haar zus en andere familieden waren aan de ene kant aan het opruimen, aan de andere kant onze avondeten aan het voorbereiden, terwijl er tevens een aantal gasten in en uitliepen.

Benedetta was een oase van rust in de kakaphonie van woorden, bewegingen en kleurrijke energie.

Het mooiste was dat zij bewust was van alles wat er om haar heen gebeurde, terwijl haar ogen de steken aan het tellen waren, haar linkerwijsvinger dansend met de rode draad en brug maakte van haar rechterwijsvinger naar haar hand en naar de rode bol die op tafel lag, omringd door andere bolletjes gaar van allerlei kleuren.

Ze voelde dat ik naar haar zat te kijken en vroeg of ik honger had of al klaar was met de vergadering: ik creeërde een overdreven gefrustreerde uitdrukking op mijn gezicht en graaide naar de enorme blik met nootjes op de tafel, kreunend dat ik stierf van de honger.

Ik mocht het hele blik hebben, maar ik was meer geinteresseerd in haar activiteit en vroeg daarnaar. Ze vertelde mij dat haken eigenlijk chiacherino werd genoemd waar zij vandaan kwam, omdat daar een groepje dames bij elkaar kwam en een 'chiacherata' maakte.

Chiacherata was dus gezellig praten en een chiacherino was dan een kletskransje, zoals wij in Nederland breikransjes hadden. Telkens wanneer zij naald en draad pakte, voelde ze meteen de rust, de gezelligheid en de liefde van haar oma, moeder en tantes en zelfs als ze het maar een kwartiertje deed, kon ze daarna alles weer aan.

En inderdaad: even later was ze weer bij de receptie om een ongeduldige klant te helpen; ze straalde rust, warmte en ontstpanning uit, waardoor de klant met een enorme glimlach op zijn gezicht haar bedankte en naar buiten liep.

Of gewoon een kopje thee

Benedetta is werkelijk gezegend en kan als voorbeeld dienen aan ons, vrouwen die op dit moment in ons leven het allemaal druk hebben: we rennen van hot naar her, links en rechts; onze tijd verdelend tussen huis, haard, werk, familie en alle andere bezigheden des levens.

Het zou mooi zijn als we gewoon in het midden van alles kunnen stoppen om 15 minuten een chiacherino te kunnen maken,
of zoals de moeder van mijn Engelse schoonzus zegt: 'everything becomes better when we have a cup of tea'.

Een kopje thee kan zoveel ontspanning betekenen: we kunnen het drinken terwijl we bezig zijn óf we kunnen de tijd nemen om te genieten van de geur van de thee, de kleur van de thee en kleine slokjes nemen om er helemaal op in te gaan en ons te laten voeren naar de stilte, ons te ontspannen: alle spanning laten verdwijnen, zodat we even later ons werk met meer gemak kunnen doen.

Maak je eigen chiacherino

Het hoeft geen langdurige meditatie te zijn of een haakwerkje of een kopje thee, het kan ook even 15 minuten stretchen zijn of een wandeling of even voor je uit staren met heerijke muziek of een dansje in de woonkamer, badkamer, kantoor .

Jezelf een beetje 'ik-tijd' geven is essentieel om 'inzakkende' energie op te laden, innerelijke rust te promoten, je geest te verhelderen, balance te herstellen en het is een fantastische manier om jezelf een nieuwe uiting van passie en geduld te geven.

Wat je ook doet, kies om het te doen, gewoon lekker tussen alle bedrijven door: Maak een chiacherino met jezelf!

FemNa40