De fabels over de voorjaarsschoonmaak

Het is voorjaar en hoe gek het ook is, we gaan allemaal beginnen met een grote schoonmaak.

De keuken moet spic en span zijn. Hoe doe je dat?

Gewapend met zeepsop en een zwabber ga je aan de slag maar lees vooral de tips voordat je van start gaat.

 

Ontsmet het vaatdoekje in een emmer met chloor

Een vaatdoekje wordt niet ontsmet door het in chloor of bleekmiddel te laten weken. Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën bij een chloorbadje niet gedood worden. Wat wel werkt: was het vaatdoekje op 60 graden in de wasmachine of verhit het vaatdoekje in de magnetron voor 1 minuut op vol vermogen en laat het daarna goed drogen. Dit doodt de bacteriën.

De hele vaat wordt schoon met het EKO-programma in de vaatwasser

Als je de vaatwasser op een lage temperatuur laat draaien (zoals het EKO-programma) dan worden niet alle bacteriën gedood. Bacteriën gaan pas dood bij een temperatuur van 70 graden of hoger. Dus laat je machine regelmatig op hoge temperatuur draaien want bacteriën kunnen zich ook ophopen in de vaatwasser zelf,
op plekken waar je niet goed bij kunt.

Doe dit vooral wanneer erg vieze materialen in de machine staan, zoals een snijplank waarop je rauw vlees hebt gesneden.

De keuken moet niet te schoon zijn, bacteriën maken je weerbaar

Veel in contact komen met bacteriën maakt een mens niet weerbaarder voor ziekten, zo blijkt uit onderzoek. Dat is een groot misverstand dat heel hardnekkig is. Als je van een bepaalde bacterie ziek bent geworden betekent dat niet dat je resistent bent voor een volgende keer.

Je kunt je lichaam niet trainen om er beter tegen te kunnen. Toch hoeft je keuken ook niet steriel te zijn, dat is bijna ondoenlijk en de meeste (gezonde) mensen kunnen zich prima weren. Overigens, als je een zieke in huis hebt of een kwetsbare groep zoals een baby, dan kan een keer extra schoonmaken geen kwaad.

Houten snijplanken hoef je alleen af te spoelen met koud water

Een houten snijplank kun je niet in de vaatwasser stoppen. Goed schrobben met afwasmiddel en (heel) heet water uit de kraan is een goed alternatief; dat doodt de meeste bacteriën. Doe dit elke keer meteen na gebruik, want tussen de houten groeven kunnen schadelijke bacteriën zich gemakkelijk ophopen. Is de snijplank erg beschadigd, koop dan een nieuwe.

Voor de grote schoonmaak is een sopje met warm water niet genoeg

Je hoeft niet te grijpen naar middelen als chloor of bleekmiddel als je je keuken goed schoon wilt maken.
Dat heeft weinig meerwaarde, blijkt uit onderzoek. Je keuken goed en regelmatig reinigen met een sopje en goed afdrogen is voldoende.

Bron

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40