Vrouwen die de wereld veranderden

Wat weten wij van de vrouwen die de wereld hebben veranderd en ervoor gezorgd hebben dat zij stemrecht hebben gekregen?

Er zijn een aantal vrouwen geweest die in de loop der jaren de geschiedenis hebben veranderd door hun denkbeelden en acties.

Onderstaand staat een selectie van vrouwen die niet vergeten mogen worden.

 

In Amerika werden de vrouwen herdacht op 26 augustus jl. De Women's Equality Day werd gehouden om deze vrouwen en het stemrecht voor vrouwen te herdenken. Het stemrecht werd gecertificeerd als wet in de Grondwet van Verenigde Staten.

Rosa Parks, civiele rechten activiste.


Malala Yousafzai, een Pakistaans activiste voor scholing voor vrouwen en zij is de jongste winnarres van de Nobel Prijs.


Elisa Leonida Zamfirescu, 's werelds grootste vrouwelijke ingenieur.


Simone de Beauvoir, een Franse schrijfster, intellectueel, existentialist, filosofe, politiek activiste, feministe en social theoretica.


Emmeline Pankhurst, een Britse politiek activiste and leidster van de Britse suffragette beweging die vocht om vrouwen stemrecht te geven.


Jeanne d'Arc, werd beschouwd als een heldin van Frankrijk voor haar rol in de Lancastrian fase van de Honderdjarige Oorlog. Zij werd heilig verklaard als een rooms-katholieke heilige.


Jane Goodall, een Engels primatologist, etholoog, antropoloog en VN Boodschapster van Vrede.


Amelia Earhart Mary, een Amerikaanse luchtvaartpionier, schrijfster en de eerste vrouwelijke vliegenier die solo vloog over de Atlantische Oceaan.


Anne Frank, een dagboekschrijfster die in de Tweede Wereldoorlog omkwam in een concentratiekamp.


Marie Curie, een Poolse en genaturaliseerde Franse natuur- en scheikundige die baanbrekend onderzoek heeft uitgevoerd op radioactiviteit. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs ontving en dat 2 keer.


 

Voorpagina: Valentina Tereshkova, de eerste vrouw die op 16 juni 1963 de ruimte in is geweest met de Vostok. Ze was geselecteerd uit meer dan vierhonderd aanvragers en vijf finalisten.

Bron

FemNa40