Aardbeien- en kersenjam maken

Zelfgemaakte etenswaren zijn nog altijd het lekkerst. Dit geldt ook voor jam.

Deze keer het recept om aardbeien- en kersenjam te maken en informatie over de vrucht zelf.

 

Aardbeienjam

In deze rode vruchten zit een grote hoeveelheid vitamine C; op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Bovendien is vitamine C een antioxidant. Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden.

Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Aardbeien zijn een goede bron van kalium. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekking en geleiding van de
zenuwprikkels.

Benodigdheden

  • 2 kilo aarbeien
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 1 kopje water


Bereidingswijze
Was de aardbeien en ontdoe ze van de kroontjes. Gooi ze in een grote pan en voeg 1 kopje water en de geleisuiker toe. Laat het geheel 5 tot 6 minuten koken en stamp daarna alles fijn en laat het afkoelen in de wekpotten. Voor een ietwat frissere smaak kun je er nog wat citroensap naar smaak bijgooien.

 

Kersenjam

Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Kersen zijn gezond en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen. Kersen kunnen diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten, jicht en arthritis behandelen en genezen.

In 100 gram kersen zit maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A en 17% aan vitamine C. 
Verder zit er nog koper, mangaan, kalium en ijzer in.

Benodigdheden

  • 2 kilo kersen
  • 500 gram geleisuiker speciaal
  • 1 kopje water

Bereidingswijze
Was de kersen, haal de stelen er vanaf en ontdoe ze van de pitten. Gooi ze in een grote pan en voeg 1 kopje water en de geleisuiker toe. Laat het geheel 5 tot 6 minuten koken en stamp daarna alles fijn en laat het afkoelen in de wekpotten.

Heb je geen wekpotten in huis, dan kun je deze als driedelige set kopen bij Blokker.

 

Geplaatst door: Jannie Vennius

 

FemNa40