Pittig Indonesisch: vlees met roedjak

In deze tijd van het jaar eten we vaak lichte maaltijden zoals salades, maar als je het mij vraagt, dan lust ik nog steeds een maaltijd waar pit in zit.

Daarom deze week een lekker pittig Indonesisch recept: rundvlees met roedjak.

 

Benodigdheden (4 personen)

1/2 kg rundvlees
1/4 blok santen
2 eetlepels olie
1/4 liter water
2 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terassi
4 gepofte kemiries
1 theelepel laos
1 theelepel Javaans suiker of bruine suiker
1 eetlepel asempulpwater
1 spriet sereh of serehpoeder
zout

Bereiding

Wrijf uien, knoflook, sambal, gepofte kemiries, laos, suiker en wat zout met elkaar tot een brij in de vijzel. Bak ze op in de olie. Bak ook even het vlees mee. Voeg er dan het water, de santen, de asem en de sereh aan toe en stoof het gerecht op een heel laag vuur tot het vlees zacht is.

Je kunt dit vleesgerecht eten met rijst of bamie, sperzieboontjes aangemaakt met sambal en zuurproducten. Wat er ook heel goed bij smaakt zijn worteltjes met gembersaus. Hieronder het recept:

Benodigdheden (4 personen)

500 gram worteltjes
3 eetlepels gembersiroop
6 eetlepels sojasaus
sap van een halve citroen

Bereiding

Maak de worteltjes schoon en halveer ze in de lengte. Kook de worteltjes in 10 minuten gaar. Kook de gembersiroop met sojasaus en citroensap in een steelpan op hoog vuur. Laat de saus iets inkoken. Serveer de worteltjes met de gembersaus.

Alle gebruikte specerijen en groenten kun je het beste halen in een surinaamse of indische winkel, die hebben alles.

Eet smakelijk!

Geplaatst door: Jannie Vennius

FemNa40