Brood! (1)

Brood is een te serieuze kwestie om grappen over te maken.

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet.

We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

 

'Neem en eet dit, dit is mijn lichaam', zei Jezus. Hoe mooi is het om brood te breken en te delen met je dierbaren en lotgenoten.

Het brood, basiselement van ons eten, symboliseert welzijn en zekerheid, is voedzaam en essentieel. Ook de mooist aangeklede tafel, klaar voor het rijkste banket, zonder brood is leeg en zonder betekenis, als een ontheiligd altaar. Wat is een stukje kaas of een glaasje wijn zonder een stukje brood?

De directe methode

Het meest verkochte brood in Nederland wordt gemaakt met de ‘directe methode’, waarin alle ingrediënten in één keer worden gemengd. Het deeg wordt gekneed, voorgerezen in 30-40 minuten, door de bakker in vorm gesneden, nagerezen voor 50-60 minuten en in de oven gebakken. Een snelle en praktische procedure die voordelen maar ook nadelen biedt.

De indirecte methode

Er is ook een andere methode om brood te maken: de 'indirecte methode', waarbij het deeg in meerdere stappen wordt bereid. Eerst wordt een ‘voordeeg’, ‘biga’, gemaakt dat voor 16-18 uur moet rijzen. In tweede instantie wordt het voordeeg weer vermengd met bloem, water, gist, zout en eventuele andere smaakmakers.

Een langere en ingewikkeldere procedure voor brood met een hogere gas-vasthoudende kwaliteit van het deeg, een verbeterde en intensere smaak en geur, met een langere houdbaar- en verteerbaarheid.

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Omdat ik zeer tevreden over het resultaat ben, heb ik besloten om alle werkzaamheden, ingrediënten en de handige tips in twee recepten te verwoorden.

Ik hoop op een simpele, duidelijke en toch uitgebreide manier. Mijn recepten ga ik volgende week met jullie delen. Met de hoop dat jullie, FemNa40-lezers, het waarderen en ook eens uitproberen.

Tot volgende week bij Brood! (2)

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

Brood! (2)

Door:

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.

Lees verder

FemNa40