Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

En lekker eten uiteraard zoals honing en kaas,
een paar flessen pure alcohol voor zelfgemaakte limoncello of genepy; de koekjes van Verbania,
de margheritine (gemaakt met een zeer broze en fijne zanddeeg), de fugascine en de amaretti,
de amandel-bitterkoekjes.

Ik heb een keertje samen met mijn vriend Donato, eigenaar van de Patisserie Santa Lucia in Verbania Suna,
de amaretti gemaakt. De bereiding is lang en ingewikkeld en de ingrediënten moeten van uitstekende kwaliteit zijn. Toch wil ik het recept met jullie delen omdat het een stukje cultuur is en drager van een culinaire traditie.

Benodigdheden

500 g zoete amandelen (250 g met en 250 g zonder schil
500 g bittere amandelen (of 500 g abrikozenpitten)
3 kg fijne suiker
1 kg eiwit
3 vanillestokjes
 

Bereiding

Maal de amandelen heel snel in een foodprocessor totdat ze een grove structuur krijgen. De amandelen bevochtigen met 7-8 lepels eiwit. Het mengsel opnieuw malen totdat het een fijne structuur krijgt. In deze fase oppassen dat de amandelen geen olie verliezen.

In een mengkom de massa mengen met het restant eiwit, suiker en de vanillemerg. Meng (niet kloppen!) met de menghaak voor circa 30 minuten. Belangrijk in deze fase is dat de massa luchtig en niet te stijf, maar met een 'zeker' consistentie.

Bekleed een aantal ovenplaten met bakpapier. Spuit nu met een sac à poche met een gladde spuit kleine bolletjes op het bakpapier en hier laten rusten voor 8 uur. Op deze manier wordt de oppervlakte van de amaretti gedroogd en vormt een dunne laagje  bescherming.

Voordat de koekjes in de oven gaan de bolletjes inkepen met twee 'knipjes' in de lengte en in de breedte. Bestrooi ze met poedersuiker en zet ze in de statische oven op 170 graden voor circa 15 minuutjes.

Bewaar de koekjes in de koelkast afgedekt met plasticfolie.

Genieten!

Gerelateerde artikelen

Brood! (1)

Door:

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

Lees verder

FemNa40