De champignon: een supergroente!

Champignons een supergroente? Jazeker. Zo klein en zo veelzijdig als ze zijn en lekker bovendien. Het is één van de groenten die zijn bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid.

Het eiwitgehalte van champignons ligt tussen dat van groenten en vlees. Het is zelfs zo dat, wanneer je vlees gaat vervangen door champignons, je ervan kunt afvallen. Goed nieuws dus wanneer je wat gewicht wilt verliezen.

Champignons zitten vol mineralen, zoals kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen (B2. B3), foliumzuur (B11) en selenium.

 

De witte champignons, die het meest gegeten worden, zijn ook heel gezond. Ze bevatten 12 keer meer antioxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten champignons de stof: L-Ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld.

Last but not least is vastgesteld dat ‘gewone’ champignons ook nog eens het risico op borstkanker kunnen verkleinen.

Eet nooit rauwe champignons

Champignons bevatten een aantal mogelijk schadelijke stoffen. De voornaamste is Agaritine (een natuurlijke gifstof).
Gewone champignons bevatten 15 mg per kilo en deze stof is kankerverwekkend gebleken bij muizen. Je kunt dan ook wel voorzichtig aannemen dat het voor mensen ook niet gezond is. 

Een andere reden om ze niet rauw te eten is, dat champignons gekweekt worden op paardenmest en daar zitten natuurlijk allerlei bacteriën in. Neem dus het zekere voor het onzekere en verhit ze altijd voor je ze gaat eten.

Champignons schoonmaken

Bij alle groenten en fruit is het altijd heel belangrijk dat ze gewassen worden in water, maar bij champignons is dat nou net niet de bedoeling. Ze zuigen zich namelijk vol met water, dat er dan met het bakken weer uitkomt en zo gaat de smaak voor een groot deel verloren.

Neem voor het schoonmaken een stukje keukenpapier of een zacht borsteltje (borsteltjes speciaal voor champignons zijn te verkrijgen bij b.v. Blokker). 

Bewaartip

Champignons nemen heel gemakkelijk de geur van andere sterk ruikende producten over, dus leg ze niet te dicht in de buurt van uien, prei en knoflook. 

Ze kunnen het best bewaard worden in de koelkast. Goed afgesloten door folie, zodat ze geen vocht kunnen verliezen,
maar wel weer met een paar gaatjes erin, want ze moeten wel kunnen ‘ademen’. Op deze manier zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar.

Tortelloni met kaas

Erover praten maakt je hongerig, daarom hieronder een lekker recept waarin de champignons zijn verwerkt.

Benodigdheden

  • tortelloni
  • verse roomkaas
  • geraspte kaas
  • bieslook
  • champignons

Kook de tortelloni in 7 tot 8 minuten bijtgaar. Verwarm de verse roomkaas in een pannetje. Snijd de champignons, na ze schoongemaakt te hebben, in schiijfjes en voeg ze bij de roomkaas.

Wanneer de tortelloni gaar is afgieten, in een schaal leggen en als garnering de bieslook en de geraspte kaas erover strooien. Doe de roomkaas met de champignons in een sausschaaltje.

Heb je daarna nog trek in een desert? Dan past hier natuurlijk heerlijke tiramisu bij.

Eet smakelijk!

Geplaatst door: Jannie Vennius

 

 

FemNa40