Italiaans: Gnocchi di patate

Er is een periode in mijn jeugd geweest dat mijn moeder iedere zaterdag verse gnocchi voor mij maakte.

Ik kwam terug van school en nadat ik mijn zware rugzak ongeduldig in de gang had gegooid, ging ik hongerig naar mijn vaste plek aan tafel in de keuken voor de middagmaaltijd.

 

Elke zaterdag om 12:30 uur hetzelfde ritueel: mijn moeder bezig in de keuken met een gekreukeld schort voor, een hoge pan op het vuur met kokend water, een wolkje stoom in de lucht, de geur van de gesmolten boter en salie, de ramen beneveld en op het aanrecht, naast de kraan, een ordelijke rij zachte gnocchi op een witte doek, getekend door een vork. En vers brood op tafel.

Mijn moeder zei alleen tegen mij 'mangia nini' en ging weer verder met haar huishoudelijke bezigheden. Nini in Piemontees dialect betekent kind. 'Mangia bambino', zei ze tegen mij, eet kind. Momenten, smaken en geuren voor mij onvergetelijk. En nu vragen sommige klanten mij of ik voor hun mijn 'knotchie' kan maken.
Knotchie. Tja…

Vandaag wil ik graag mijn recept voor de gnocchi di patate met jullie delen.

Benodigdheden (4-5 personen)

1 kg grote en kruimige aardappels
100-150 gr bloem
1 ei
een snufje nootmuskaat
zout en witte peper

Bereiding

De aardappels schoonboenen en gaar koken (of stomen als dat kan, het is beter voor de smaak en consistentie). Aardappels afgieten, pellen, licht voorstampen om de residuen van water weg te halen, fijn stampen. De warme puree op een werkblad (liefst steen of roestvrijstaal) uitspreiden. Bloem, ei, nootmuskaat, wat zout en peper erover strooien en mengen/kneden voor 5-6 minuten totdat het deeg homogeen en elastisch geworden is
(als het deeg plakkerig is, voeg nog wat bloem toe).

Een opmerking: ik verwerk de aardappels nog warm om een zachte gnocco te krijgen. Je kan ze ook laten afkoelen uiteraard, maar in dit geval krijg je een iets taaiere en gelatineachtige gnocco.

Nu het deegmengsel in 8 porties verdelen en maak met de palmen van je handen lange rollen van 2 centimeter dik. De rollen in mooie cilindertjes van 1 cm lang snijden. Geef dan de gnocchi hun traditionele vorm door ze over een vork te rollen. De stukjes deeg (gnocchi) in ruim water met zout gaar koken (water moet zacht pruttelen). Zodra ze gaar zijn komen de gnocchi bovendrijven. Met schuimspaan uit de pan nemen.

Lekker samen met gesmolten boter, salie en rozemarijn. Of met een lichte gorgonzola saus.

Voor meer culinaire Italiaanse hoogstandjes, kijk op dekokmetvleugels.nl

Buon appetito!

 

Gerelateerde artikelen

Allioli

Door:

Allioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.

Lees verder

FemNa40