Koken met kastanjes

De tamme kastanje is een mediterrane loofboom. Hij is ingevoerd uit Zuid-Europa. De schors van de kastanjeboom vertoont diepe spleten, die in een spiraal om de stam draaien. Hieraan kun je
's winters de tamme kastanje herkennen.

In oktober vallen de kastanjes uit de boom. Eenmaal afgevallen gaan de vruchten na korte tijd vanzelf open. Tamme kastanjes kunnen geroosterd worden op houtskool, gekookt en gepoft. 

In de recepten wordt uitgegaan van verse tamme kastanjes, maar je kunt ook gare, gepelde, vacuum verpakte kastanjes gebruiken of kastanjes uit blik.

 

Stamppot spruitjes met kastanjes

Benodigdheden (4 personen)

  • 250 gr tamme kastanjes
  • zout
  • 1 kg aardappelen
  • 500 gr spruitjes
  • 2 dl melk
  • foelie
  • 3 sjalotjes
  • 50 gr boter
  • 3 el crème fraiche
  • 300 gr ontbijtspek
  • versgemalen peper

Bereiding
Was de kastanjes en kruis ze aan de brede, platte kant diep in. Kook ze in ruim kokend water met zout in ca. 45 minuten gaar. Schil en was ondertussen de aardappelen, maak de spruitjes schoon en halveer ze. Zet de aardappelen op met de melk, een snufje foelie en zout en laat ze ca. 10 minuten koken. Doe de halve spruitjes op de aardappelen en laat dit samen nog circa 10 minuten koken. 

Pel en snipper de sjalotjes en fruit ze glazig in de boter. Giet de kastanjes af en laat ze uitlekken. Giet de aardappelen/spruitjes af, maar bewaar het kookvocht. Stamp beide door elkaar en schep de gefruite sjalotjes en de kastanjes erdoor. Maak het geheel smeuïg met een scheutje kookvocht en de crème fraiche en breng op smaak met zout en peper.

Bak tot slot het ontbijtspek en verdeel dit over de stamppot. Desgewenst kan er nog een ander stukje vlees bij gegeten worden. Serveer het geheel op een grote schaal.

Gesmoorde kip met kastanjes

Benodigdheden (4 personen)

  • 4 kipkarbonades zonder bot 
  • 20 gr gember, ongeschild
  • 2 lente-uien, het wit en het groen apart
  • 3 eetlepels bakolie
  • 11/2 eetlepel shaoxingwijn (rijstwijn of droge sherry)
  • 300 ml kippenbouillon of water
  • 1 eetlepel bruine suiker of fijne kristalsuiker
  • 11/2 theelepel donkere sojasaus
  • 200 gr gekookte, geschilde kastanjes (uit blik of vacuümverpakking)
  • zout

Bereiding
Snijd de kip in gelijke hapbare stukjes. Kneus de gember en het wit van de lente-ui met de vlakke kant van een hakmes of met de deegroller. Snijd het groen van de lente-ui in mooie stukjes van 4 centimeter lang. 

Verhit de olie in een aangebrande wok op hoog vuur. Voeg, als de olie heet is, de gember en het wit van de lente-ui toe en roerbak tot ze lekker beginnen te ruiken. Voeg dan de stukken kip toe en bak ze op hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Roer dan de shaoxingwijn goed door de kip en voeg vervolgens alle bouillon toe.

Breng de bouillon aan de kook en voeg de suiker, sojasaus en kastanjes toe, met zout naar smaak. Zet dan het vuur laag, doe de deksel op de wok en laat het geheel circa 15 minuten sudderen, zodat de kip door en door gaar wordt en de kastanjes de smaak van de saus kunnen opnemen. Roer af en toe.

Zet het vuur hoger om het vocht te laten inkoken. Voeg als laatste het groen van de lente-ui toe en doe de deksel nog even op de wok, zodat de lente-ui warm wordt. 

Dit gerecht smaakt heerlijk met rijst en sperziebonen.

Kastanjesoep

Benodigdheden (4 personen)

  • 1 liter halfvolle melk
  • 400 gr bevroren kastanjes of 2 doosje verse kastanjes
  • 2 uien
  • 4 stengels selderij
  • 500 gr courgettes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 oude boterhammen (ca. 3 dagen oud)
  • peper en zout

Bereiding
Kook de melk met een 1/2 liter water en een snufje zout. Kook de kastanjes zachtjes gedurende ongeveer 30 minuten
(15 minuten voor kastanjes uit een doosje). Versnipper de ui, snijd de selderij en de courgettes in kleine stukjes en laat het geheel ongeveer 25 minuten koken, totdat alles heel zacht is. Roer regematig. Voeg daarna de kastanjes toe en maak er met de mixer een gladde substantie van. Maak verder op smaak met zout en peper.

Als garnering kun je croutons bakken. Snijd de boterhammen in kleine vierkante blokjes en bak die bruin in de olijfolie.
Strooi dit over de soep.

Quiche met kastanjes

Benodigdheden (4 personen)

  • 6 plakjes bladerdeeg (10 x 10), diepgevroren
  • 1 eetlepel bloem, gezeefd
  • 350 gr gepelde kastanjes
  • zout
  • 1 theelepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • 5 dunne plakken gekookte ham, ca. 100 gr
  • 4 eieren
  • 3 dl slagroom
  • witte peper uit de molen

Bereiding
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Leg ze op elkaar en rol ze op een met wat bloem bestoven werkvlak met een bebloemde deegroller uit tot een ronde lap met een doorsnede van 30-32 centimeter. Bekleed de beboterde bodem en wand van een quiche of springvorm (doorsnede 24 cm) met het deeg. Prik met vork gaatjes in de deegbodem. Plaats de vorm tot verder gebruik in de koelkast.

Kerf elke kastanje aan de bolle kant met de punt van een dun en scherp mesje kruislings in tot de zachte kern van de kastanje. Leg de kastanjes in een pan. Strooi er wat zout over en schenk er zoveel water over tot ze net onder liggen. Laat de kastanjes 20 minuten zachtjes koken. Leg ze in een zeef om uit te lekken, af te koelen en op te drogen. Snijd of hak ze daarna in kleine stukjes. Leg ze in een kommetje en schep de rozemarijn erdoor.

Roer in een kom eieren en room los. Voeg zout en peper toe. Bekleed de deegbodem en wand met plakken ham. Verdeel de kastanjestukjes over de met ham beklede deegbodem. Schenk het eiermengsel erover. Druk de deegrand die boven de vulling uitsteekt met de vingers omlaag tot het niveau van de vulling. Bestrijk de deegrand met het eiermengsel.

Verwarm de oven voor op 220 graden en plaats de vorm op het rooster, iets onder het midden. Bak de quiche in 40-45 minuten goudbruin en gaar. Serveer de quiche in de quichevorm. Snijd de quiche aan tafel in het gewenste aantal punten.

Eet smakelijk!


 

 

FemNa40