Geroosterde aubergine met köfte

Ik ga ervan uit dat zo'n beetje iedereen terug is van zijn heerlijke zomervakantie naar een zonnige plek waar dan ook.

Tijdens deze vakanties eet je geregeld gerechten waarvan je denkt: dat ga ik ook eens maken als ik weer thuis ben.

Vaak kun je er geen recept van vinden en weet je niet precies hoe het heet of wat er zoal in moet. 

Bij bovenstaand recept ben ik alles aan de weet gekomen en wil dit graag met jullie delen.

 

Benodigdheden (4 personen)

Voor de köfte:

  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 1 bosje peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr rundergehakt

Voor de groenten:

  • 2 aubergines, in de lengte doorgesneden
  • 2 zoete aardappels, geschild in wedges-vorm (breed in 't midden)
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • 2 rode uien, in parten
  • 9 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel tijmblaadjes

Voor de yoghurtsaus:

  • 50 gr blanke amandelen
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 geperst teentje knoflook
  • zout

Bereiding

Maal de pistachenoten met de peterselie en de knoflook fijn en meng dit door het gehakt. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en een heel klein beetje nootmuskaat. Maak 8  kroketvormige ballen van het gehakt en leg ze in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op de ingevette bakplaat en snijd het vruchtvlees kruislings in. Leg de aardappelwedges, knoflook en ui erbij. Bestrijk de aubergines royaal met olijfolie en besprenkel de andere groenten er ook wat mee. Strooi er de tijm, versgemalen peper en grove zoutkorrels over. 

Laat de groenten circa 40 minuten roosteren. Bak de köfte om en om bruin en gaar in de rest van de olie.

Voor de yoghurtsaus bak je de amandelen goudbruin in wat olie. Af laten koelen en grof hakken. Doe de yoghurt in een schaaltje met de knoflook, het citroensap, wat zout en de amandelen en roer het geheel door elkaar.

Schep de groenten en de aardappels op een grote platte schaal en verdeel ze om en om. Leg de köfte er tussendoor. Vervolgens neemt een ieder een aubergine met toebehoren van de schaal af op zijn/haar bord en voegt daar, naar behoeven, de yoghurtsaus nog bij.

Eet smakelijk!

FemNa40