Mousserende wijn

Meer dan een gelukkig Nieuwjaar!
Knallende kurken, feestjurken en eindeloos dansen: niets roept meer de associatie met feest op als champagne.

Deze wijn-met-bubbeltjes is zowat ieders favoriet. Eigenlijk hebben we het alleen maar over stille wijn met koolzuur, maar tjonge wat een feest!

 

De ‘uitvinding’ van champagne wordt toegewezen aan de benedictijner monnik Dom Pérignon, die ‘Kom gauw, ik proef de sterren!’ zou hebben uitgeroepen toen hij een eerste slok nam van het spul.

Traditionele methode

Champagne - voor de duidelijkheid: alleen wijn die uit de Champagnestreek komt mag champagne heten! - wordt gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’: een basiswijn wordt gebotteld, maar voordat de kurk geplaatst wordt, voegt de champagnemaker eerst nog suiker en gist toe aan de fles. Stop erop en wachten maar: de gistcellen zetten de suiker om in alcohol en koolstofdioxide. Bubbels dus.

Nu wordt niet alleen in de Champagne schuimwijn gemaakt, ook elders in Frankrijk worden toppers geproduceerd. Die mogen geen champagne heten, dus ga vooral op zoek naar een mooie ‘crémant’. Die uit de Bourgogne en Elzas doen vaak niet onder voor de ‘echte’ champagnes...

In Spanje wordt cava gemaakt, in Italië spumante, Duitsland heeft zijn sekt en Zuid-Afrika zijn vonkelwyn. Allemaal gemaakt volgens de traditionele methode. Meestal. Want er zijn meer wegen die naar Rome leiden en die worden ook veel ingeslagen. Want het injecteren van kooldioxide in de wijn is wel zo voordelig…

De allergoedkoopste bubbelwijnen zijn dus op dezelfde manier als frisdrank geproduceerd. En dan heb je ook nog de tankmethode, waarbij de basiswijn in een grote, afgesloten tank van gist en suiker wordt voorzien.
Dit levert vaak ongecompliceerde doordrinkbubbels op, zoals de zomerhit Prosecco.

Kenmerken van bubbelwijn

Zoveel bubbels, zoveel smaken. Het gros is wit, maar ook rosébubbels zijn populair. Rode mousserende wijnen zie je minder vaak, maar zijn er zeker ook. Je kent vast lambrusco wel, de Italiaanse licht mousserende wijn.

Dan de mousse zelf: die gaat van een heel licht en zacht prikkeltje tot een keiharde frisdrankbubbel. De smaak tenslotte van mousserende wijnen hangt af van de gebruikte druivensoorten en de stijl waar de wijnmaker voor kiest. Wit of rosé, droog of zoet, fruitig of mineralig, er is maar één manier om te ontdekken waar jouw voorkeur naar uitgaat… Proost!

Tot slot, drie proefnotities van een Prosecco, en Espumante en een Champagne.

Bosco del Merlo - Prosecco

Zacht en fris van smaak met met fijne, kleine belletjes die smelten op je tong. Een super aperitief wijn en goed te combineren diverse apetizers en gerechten. Een frisse fruitige Prosecco met aroma's van appel, peer en citrusfruit. Goed te combineren met lichte visgerechten, salades en borrelhapjes.

Prosecco, de bubbelwijn van Italië. In tegenstelling tot de ook bekende Moscato d'Asti is deze wijn niet zoet maar lekker droog. Ideaal als aperitief en zoals men in Italië gewend is om met vrienden van te genieten, zelfs al om 11:00 uur 's ochtends. De wijn is heel lichtgeel van kleur en heeft mooie belletjes. Hij is lekker fris en we vinden citrus fruit in de neus. Dit proeven we ook terug in de mooie zuren met verder appel.
Lekker verfrissende aperitief.

Mirjam van de Veen

Viña Tarapacá – Vino Espumante Brut Método Tradicional

Wijn met zachte mousse en volle, zachte droge smaak, aangenaam fruitige geur en ronde iets nootachtige nasmaak. Het is een elegante wijn met stevige smaak en verkwikkende frisheid.

De Tarapacá Champenoise is afkomstig uit de Cassablanca Valley. Het koelere klimaat in deze meer zeewaarts gelegen vallei leent zich uitstekend voor de productie van witte en mousserende wijnen. De Tarapacá Champenoise is gemaakt van 75% Chardonnay en 25% Pinot Noir druiven. Waar ze in de Champagne vaak oudere rijpe wijn gebruiken, is hier alleen jonge frisse wijn gebruikt als basiswijn zodat het een makkelijke, frisse en zachte wijn is geworden.

Deze wijn bestaat uit de volgende druivensoorten: 75% Chardonnay, 25% Pinot Noir

Deze Viño Espumante is een zeer prettig glas! Ideaal als aperitief of als begeleider van wat lichte (vis) tapas/hapjes. Een oestertje zou ook heel goed kunnen. Gemaakt volgens de Methode Traditionel dus nét zoals Champagne wordt gemaakt alleen mag het niet zo heten... Ook zitten dezelfde druiven in de fles als bij de Champagne namelijk Chardonnay en Pinot Noir. Dit glas heeft een mooie mousse, is droog en fris en heeft een lange afdronk. Voila!

Erica Bouwman

Jean Pernet – Champagne Réserve Brut Grand Cru

Een Elegante zachte Champagne, vol van smaak en puur genieten. 100% Chardonnay afkomstig van 6 hectare kalkrijke ondergrond rondom Mesnil sur Oger. De wijn rijpt minimaal 30 maanden sur Latte. Een Champagne met een frisse geur van toast, witte bloemen en citrusfruit. Deze komen in de krijtdroge smaak weer terug.
Een elegante wijn.

Deze wijn bestaat uit de volgende druivensoorten: 100% Chardonnay

www.grapeful.nl

Gerelateerde artikelen

Champagne in Nederland

Door:

Op 1 januari tussen 00:02 en 00:30 spoelt men de oliebollen met de inhoud van ongeveer 1 miljoen flessen Champagne weg, éénderde van de totale jaarconsumptie (doodzonde!).

Lees verder

Cocktail: Apple Pie Mojito

Door:

Deze cocktail is door zijn volle en warme smaken heerlijk op een koude dag. Een herfst variant op de klassieke Mojito. Vooral nu het wat kouder weer wordt een echte aanrader.

Lees verder

FemNa40