Goede wijn behoeft geen krans

Voor ons is december een hele belangrijke en mooie maand, waar wij eigenlijk het hele jaar naartoe leven.

Een feestelijke maand met heel veel geschenken en er worden heerlijke dranken gedronken:
meer likeuren, cognac, whisky of zwaardere bieren.

Maar welke wijn serveer je bij het kerstdiner?

 

 

Aperitief

Allereerst is het natuurlijk heerlijk om te beginnen met een mousserende wijn, bijvoorbeeld een Cava of Prosecco. Deze wijnen zijn licht en goed verteerbaar en heel feestelijk. Ook hebben we sinds kort een Limonsecco, heerlijke mousserende wijn gemaakt van Prosecco en Limoncello, samen in één fles. Serveren met wat muntblaadjes of een partje citroen, ziet het er heel feestelijk uit.

De gerechten

Daarna zou ik bij de gerechten erop letten om de wijn en het gerecht zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Belangrijk is dat de wijn het gerecht niet overtreft, maar ook niet andersom. De mooiste combinaties zijn als ze elkaar aanvullen, waardoor beiden nog beter smaken. Denk hierbij ook aan de volgorde: van licht naar zwaar, van droog naar zoet.

Ook van belang is hoe het gerecht wordt klaar gemaakt. Als iemand aan mij vertelt dat ze bij het voorgerecht vis hebben, vraag ik welke vis het is en hoe het wordt bereid. Stomen, bakken of in de oven maakt het gerecht weer anders van smaak. Textuur is van belang: een milde wijn bij een mild gerecht, een rijke wijn bij een rijk gerecht.

Bij een pittig gerecht, bijvoorbeeld Thais, is het lekker om een frisse witte wijn met wat zoet erin te schenken, denk aan een Gewurztraminer uit de Elzas. Wanneer je hier een wijn met veel alcohol of tannine zou schenken, wordt het gerecht nog pittiger. Zoet tempert pittig.

Voorgerecht

Als voorgerecht een licht visgerecht, bijvoorbeeld sushi, past een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland heel mooi, elegant en licht. Een Chardonnay past goed bij een vette vis, dit kan zijn uit Argentinië of een Franse Bourgogne.

Hoofdgerecht

Een hoofdgerecht tijdens een kerstdiner heeft meestal heel veel smaken. Kruiden of een saus zijn hierbij ook heel belangrijk. Wanneer er bijvoorbeeld een hele zoete saus bij geserveerd wordt, dan moet de wijn niet te droog zijn, anders smaakt de wijn nog droger.

Bij een steak past heel goed een Cabernet Sauvignon uit Chili, met wat tannine, donker, rijp rood fruit of een Rioja of een Ribera del Duero uit Spanje, mooie robuuste wijnen die houtrijping hebben gehad.

Bij een wildgerecht zou ik kiezen voor een mooie Italiaanse wijn met veel karakter of een kruidige Shiraz,
uit Australië.

Wanneer je kiest voor een mooi visgerecht, denk dan aan een Chardonnay of Viognier of een rosé of een Pinot Noir. Als de Pinot Noir uit de Bourgogne komt, smaakt hij aards en heeft vaak houtrijping gehad. Komt de Pinot Noir uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland dan heeft deze een levendige fruitige smaak van kersen en bessen en een zijdezachte afdronk.

Nagerecht

Bij een dessert met fruit of ijs past een heerlijke dessertwijn, bijvoorbeeld een Sauternes of een Muscat.
De dessertwijn moet minstens zo zoet zijn als het gerecht anders zal de wijn slap lijken. Ook verrijkt de zoetere wijn het dessert.

Zit er in het nagerecht iets van chocola een mousse of taart, dan past er heel goed een Pedro Ximénez Sherry bij. Deze zoete sherry smaakt naar rozijnen, appelstroop en chocola.

Port en kaas passen heel goed bij elkaar. Een heerlijke Ruby Port bij een blauwschimmelkaas, zoals de
Niepoort Crusted. Door het combineren van zoet met zout zal het gerecht minder zout worden en de port iets minder zoet, wat zorgt voor een heerlijke combinatie.

Alvast hele fijne feestdagen en zakelijk en privé een fantastisch 2015!

www.drinks-gifts.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40