Wat je wilt weten over olijfolie

Is het waar dat verhitte olijfolie schadelijk is voor de gezondheid?

Welke soorten kan ik het beste gebruiken om te verhitten, braden en frituren?

Welke soort is geschikt voor koude verwerking (zoals dressings)?

 

Het verschil tussen de soorten

Olijfolie wordt verkocht in verschillende varianten, zoals vierge (traditioneel), mild, classico en extra vierge.
Het verschil tussen de verschillende soorten olijfolie zit hem in zuurgraad, rookpunt, smaak en prijs.

Extra vierge vs vierge

  • Extra vierge olijfolie is de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Extra vierge olijfolie is vooral geschikt voor koud gebruik omdat de smaak dan het beste tot zijn recht komt. Voor deze variant zijn de olijven geperst en is de olie gefilterd. Extra vierge olijfolie kun je beter niet te hoog verhitten omdat deze heel puur is en er sneller schadelijke stoffen kunnen ontstaan door verhitting.
     
  • Vierge olijfolie heeft een wat minder uitgesproken smaak dan extra vierge olijfolie.
     

Goed voor hart- en bloedvaten

Net als veel andere plantaardige oliesoorten bevat olijfolie veel onverzadigde vetzuren, die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten. Voor de gezondheid is olijfolie dus een hele goede olie.

Met welke soort bakken, braden en frituren?

Indien olijfolie in een salade of dressing wordt gebruikt, is een extra vierge olijfolie een goede keus. De sterke olijfsmaak komt hierin goed tot zijn recht. Voor het bakken en braden volstaat een milde olijfolie.

Frituren kan ook met olijfolie. Gebruik hiervoor vierge olijfolie of een milde. Bij frituren wordt de olie tot 180 graden verhit, waarbij met een olijfolie extra vierge schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Frituren wordt daarom afgeraden met deze soort olijfolie.

Schadelijke stoffen bij verhitting extra vierge

Het beste is om extra vierge olijfolie sowieso niet te verhitten, omdat deze heel puur is en er sneller schadelijke stoffen kunnen ontstaan door verhitting. Het beste is om deze variant te gebruiken voor koude gerechten.

Gerelateerde artikelen

FemNa40