Pompoenpittenpasta

Deze pasta voor op bijvoorbeeld (essen)brood of crackers is niet alleen heel lekker maar echt mega gezond.

Het is in een handomdraai te maken en in de koelkast een paar weken houdbaar.

Pompoenpitten bevatten vooral vitamine E en K  en veel mineralen zoals kalium, calcium. Magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, seleen en zink.

 

Ook zitten er aminozuren in. Verder beta-sitosterol en diverse polyfenolen wat sterke anti-oxidanten zijn. Daarnaast bevatten ze als één van de weinige omega 3 en 6 in precies de juiste verhouding waardoor het waanzinnig heilzaam is.

Pompoenpitten werken goed tegen een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en is ontsteking werend (dus alle ziektes waar ontstekingen centraal staan als kanker en reumatische klachten en hebben er profijt van),
erg heilzaam voor de prostaat en de blaas (ook versterkend bij incontinentie ). Ook bij spierproblemen en overbelaste spieren werkt het uitstekend. Kortom een product om elke dag van te eten.

De pitten kun je uiteraard in je muesli of over je salade doen. De pompoenpittenolie kun je in een dressing gebruiken maar als je ze samen voegt heb je een mega heilzame pasta. (let op de olie mag je nooit verhitten,
want dan verliest het al zijn heilzame krachten)

Ik eet het regelmatig op essenbrood (brood van gekiemde zaden of granen waardoor de voedingswaarde enorm hoog zijn) met een lekkere groentesap erbij. Bestaat er nog een gezonder ontbijt?

Benodigdheden

  • 300 gr pompoenpitten
  • 7 grote eetlepels pompoenpittenolie
  • Snufje Himalaya zout of Keltische zeezout (zitten ook bijna 100 verschillende mineralen in)

Bereiding

Neem een schredder (hakmolen) en hak de pompoenpitten zo klein dat het meel wordt. Voeg nu de olie en het zout toe tot je een smeerbare emulsie hebt. Doe het in een afgesloten pot en bewaar het altijd in de koelkast
(ook je flesje pompoenpittenolie).

150 recepten met veel uitleg hoe je gezonde voeding toepast in de keuken (ook essenbrood en veel soorten beleg) vind je in mijn boek:

Gerelateerde artikelen

Groentebrood

Door:

Irene heeft een heerlijk recept voor een groentebrood gemaakt, door het tarwemeel te vervangen door een boekweit- en kikkererwtenmeel.

Lees verder

Happy Veggie

Door:

Granen in de keuken zijn hip & happening. Ze zijn authentiek en gaan al eeuwenlang mee in de keuken. Dat hebben ze te danken aan hun diversiteit en rijke smaak. Met granen kun je eindeloos variƫren.

Lees verder

FemNa40