Maak je oliebollen zelf!

Op zoek naar een lekker oliebollenrecept?

Oliebollen bakken is een leuke traditie op Oudejaarsdag.

Je kunt ze natuurlijk maken met behulp van één of meer pakken oliebollenmix uit de winkel.

 

Maar wat nu als de oliebollenmix is uitverkocht? Geen nood. Hieronder vind je een aantal recepten voor verschillende soorten oliebollen.

Eerst vind je een basisrecept, vervolgens een aantal suggesties voor de vulling en daarna nog wat variaties op het beslag. Tenslotte vind je nog wat algemene tips voor het bakken van oliebollen.

Basisrecept
 

Benodigdheden voor ongeveer 35 oliebollen

  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 liter handwarm water
  • snufje zout
  • 80 g verse gist of ca. 28 g gedroogde gist
  • 60 g suiker
     

Bereiding

Voeg de gist toe aan het water en laat de gist al roerend langzaam oplossen in het warme water. Meng daarna de bloem en het zout door het beslag. Vervolgens dien je het beslag 45 minuten te laten rijzen op een warme plaats. Leg een natte theedoek op de beslagkom om uitdroging van het beslag te voorkomen.

Schep met een ijslepel of met twee gewone lepels hoopjes beslag uit de beslagkom en bak deze in de frituurpan in circa zes minuten gaar. Bak niet teveel oliebollen tegelijk: een stuk of 4-6, afhankelijk van de grootte van je frituurpan.

Benodigdheden voor de vulling van het oliebollenbeslag

Hieronder vind je een aantal tips voor de vulling:

  • twee appels in stukjes, bij voorkeur Goudreinetten vanwege hun frisse zure smaak
  • 1 geraspte appel, besprenkeld met citroensap
  • 200 g rozijnen, minimaal 1 uur van tevoren in warm water geweld
  • 1 blikje (stoof)peertjes, bestrooid met kaneel
  • 2 bakjes sukade
  • 1 blikje ananas stukjes (even laten uitlekken)
  • 2 bakjes sinaasappelsnippers
  • stukjes gember
     

Om te voorkomen dat de vulling naar de bodem van het beslag zakt en alleen je laatste oliebollen lekker gevuld zijn, moet je het beslag elke keer goed roeren. Wat je ook kunt doen, is je vulling eerst even door wat bloem mengen en daarna het overtollige bloem wegzeven.

Oliebollenbeslag variaties

  • Vervang in het basisrecept 300 ml water door bier.
  • Vervang in het basisrecept een gedeelte of al het water door lauwwarme melk.
     

Alternatief oliebollenbeslag

  • 1 kg bloem
  • 80 g verse gist of 28 gr gedroogde gist
  • snufje zout
  • 60 g suiker
  • 80 g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 1 liter lauwwarme melk
  • vulling naar keuze
     

Los de gist op in de lauwwarme melk. Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de melk toe. Doe daarna de suiker en het zout erbij. Voeg tenslotte de roomboter en het ei toe en kneed het geheel totdat het deeg loslaat van de beslagkom.

Laat het deeg 10 minuten rijzen. Voeg daarna eventueel de vulling toe en laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plaats. Roer het vlak voor het bakken nog even door. Bak de oliebollen zoals beschreven in het basisrecept.

Tips voor het bakken van oliebollen

  • Zet de frituurpan in de schuur, dat scheelt bakluchtjes binnenshuis.
  • Baklucht binnenshuis kun je snel weghalen door een pan met warm water en (huishoud)azijn op een laag pitje op het gasfornuis te zetten.
  • Bak de oliebollen in zonnebloemolie, niet in vast frituurvet.
  • Gebruik lauwwarme ingrediënten, bij koude ingrediënten rijst het gist niet goed.
     

Heb je zelf nog tips voor lekkere oliebollen of heb je nog vragen over dit oliebollenrecept? Stel je vraag of geef je recept in onderstaand comment.

Eet smakelijk!

FemNa40