Oud en Nieuw

Aan het begin van dit nieuwe jaar is er weer moed en inspanning nodig om van onze oude gewoonten en patronen over te stappen naar een totale vernieuwing en verandering. 

Dit gaat natuurlijk nooit vanzelf. Het is zo menselijk om alles wat vertrouwd voelt vast te houden, maar helaas zit daar geen groei in.  

 

In deze tijd van versnelde bewustzijnsverruiming, waar het ego niet meer alleen de leiding krijgt over ons leven, hoeven we geen persoonlijke tragedies meer aan te trekken om ons meer bewust te maken van onze innerlijke doelen.

Een nieuw bewustzijn draagt niet meer bij tot shockerende ervaringen, omdat ze door het Hogere Zelf vroegtijdig zullen worden herkend als 'leerzame' momenten.

Angst is wat ons tegenhoudt om te veranderen. Angst wordt beleefd vanuit het lagere Zelf, het ego en trekt problemen aan. Als we de stap naar verandering niet durven maken, zetten we onszelf vast, ondanks de steeds waarschuwende kreet van ons hart, het roer om willen gooien.

Wie durft in 2014?

Wie durft zich bewust te worden van het groeiend bewustworden van zijn bewustzijn? Zoiets als vanuit een beschouwende stilte op de achtergrond de dingen vóór je waarnemen. Door niet meer vanuit ons ego te hechten aan de dingen van deze wereld, het materialisme, de vorm, kan dit zicht vanuit zo’n andere spirituele dimensie, een andere zin aan het leven gaan geven.

Als we leren ons niet meer te identificeren met de aardse vormen, zal ons bewustzijn zich automatisch bevrijd gaan voelen uit zijn gevangenschap en zal deze vrijheid een innerlijke ruimte creëren, die ervaren wordt als een wonderlijke stilte binnen in ons.

Ongeacht de omstandigheden zal deze in ons aanwezig blijven. Deze stilte voelt als een vrede 'niet van deze wereld', omdat de wereld een wereld is van vorm en vrede is ruimte.
Dit gevoel van vrede komt vanuit een Hoger Kosmisch Bewustzijn.

Wie durft in dit nieuwe jaar zich niet meer afhankelijk te maken van de idiote eisen die we aan de wereld stellen? Wie durft de verwachting los te laten, dat de ander verantwoordelijk is voor ons gevoel voor veiligheid of geluk en dat de ander ons steeds moet vertellen wie we zijn?

Niemand op deze aarde kan je deze dingen geven. Niemand. Door dit niet meer van de wereld te verwachten komt er vanzelf een einde aan het door onszelf geschapen lijden, want dat is wat deze afhankelijkheid veroorzaakt. Nu, aan het begin van dit nieuwe jaar kunnen we het besluit nemen om uit deze aardse verslaving te willen stappen en meer te gaan genieten vanuit die andere dimensie, de nieuwe innerlijke ruimte binnen onszelf. 

Yoga

Als hulp hierbij wijst de yoga ons op een bewustere manier van ademhalen, die de aandacht weghoudt van ons denken en ruimte schept. Eén bewuste diepe buikademhaling is al voldoende om de stroom van onophoudelijk denken te doorbreken.

Meerdere van dit soort ademhalingen, een paar keer per dag, zouden misschien een nog beter resultaat kunnen geven, maar slechts één bewuste ademhaling is al voldoende, omdat de rest vaak weer overgaat in gedachten. Dit is een manier om onszelf te verlossen van dat oude vorm- of objectbewustzijn en we zullen ineens ontdekken dat die tijdloze innerlijke ruimte ook echt bestaat.                  

Misschien klinkt dit allemaal als een soort 'high' zijn, maar deze stille plek brengt ons in een hele andere, ongekende staat van vrede, die boven al het denken uitstijgt, maar gaan we er naar op zoek als een soort object, dan zullen we het niet ervaren als die mystieke plek van verlichting.

Genieten

Was je al nooit zo zorgelijk over alles, niet depressief of wanhopig en werd je ook niet verteerd door negatieve gedachten? Kun je genieten van eenvoudige dingen zoals de geluiden van de natuur, de schoonheid van de wolken? Kun je alleen zijn zonder je eenzaam te voelen, vriendelijk zijn zonder iets daarvoor terug te verwachten? Dan was die ruimte in jou al geopend en de onophoudelijke gedachten stroom al doorbroken.
Dan was in jou die levendige vrede al aanwezig, hoe klein ook. Dit is het begin van wat de wijzen in India 'Ananda' noemden, de gelukzaligheid van Zijn. 

Zoek dit gevoel op op de momenten dat schoonheid en vriendelijkheid in je leven zijn, maar ga er niet naar op zoek als iets tastbaars. Je kunt niet zeggen 'ik heb het'. Net als een wolkeloze hemel heeft het geen vorm. Het is ruimte, stilte en wanneer je het bewust kunt ervaren, verdiept het zich steeds meer. Word bewust dat je je hiervan bewust bent. Hier woont het onaangeraakte, het pure.

We kunnen natuurlijk ook op de oude voet doorgaan en deze kennis negeren, maar we kunnen ook proberen de betekenis er van te begrijpen. Het zou toch prachtig zijn meer bewustzijn te ontwikkelen en het belang ervan in te zien, dat wij met ons ontwaakte bewustzijn het Licht van dit bewustzijn in de wereld kunnen brengen. Dit zou ons hoofddoel van dit jaar kunnen worden.

Een moedig 2014 gewenst.

Foto: Freepik Duchesssa

Gerelateerde artikelen

Anders bekeken

Door:

Er gebeurt veel in deze tijd! bij iedereen is het hard werken aan wat het leven ons momenteel brengt. Er worden op allerlei gebied verliezen geleden. Verlies van baan, geld, partner, huis enz enz. Hoe gaan we hier mee om

Lees verder

FemNa40