Wijnhuis Stoby Winery in Macedonië

Macedonië is bij het grote publiek nog een onbekend land. Het toerisme komt nu langzaam op gang. Een bezoek aan het land is ook meer dan de moeite waard.

 

Het is een prachtig land met een adembenemende natuur. De inwoners zijn gastvrij en het eten is er heerlijk. En bovendien komen hier mooie wijnen vandaan. Jarenlang werden er geen wijnen geëxporteerd.

Maar gelukkig komt dit de laatste jaren goed op gang. Een opvallend wijnhuis in Macedonië is Stobi Winery. Dit bedrijf bestaat nog maar kort. Maar met veel geld is een hypermodern wijnbedrijf neergezet in het historische plaatsje Stobi. De juiste mensen met veel kennis werden aangetrokken en als je een bezoek breng aan het wijnbedrijf Stobi dan kan je eigenlijk alleen maar onder de indruk raken.

De wijnen

Je wordt gastvrij en met alle egards ontvangen. Het architectonische complex is bijzonder te noemen. Het staat een beetje vreemd zo’n hypermodern complex in het oeroude Stobi, maar tegelijkertijd geeft dit ook een mooi contrast en de ontwikkeling weer. Macedonië is een heel oud wijnland. Uit opgravingen blijkt dat al een paar duizend jaar voor onze jaartelling begon, er al op grote schaal druiven werden verbouwd en dat ze hier wijn van maakte.

Het mooie van Stobi Winery is dat er geen concessies zijn gedaan. Alleen het beste was genoeg en dat zorgt nu al voor prachtige wijnen. De eerste internationale prijzen zijn gewonnen en dit zullen er alleen maar meer gaan worden.

Stobi maakt wijnen van druiven die allemaal van eigen wijngaarden komen. De druiven zijn voor een deel bekend zoals: Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Maar ook de echte regionale druivensoorten zoals de Vranec, Kratosjia en Rkaciteli. Prachtige wijnen om te ontdekken.

Stobi Vranec

De meest opvallende wijn is toch de Stobi Vranec. Deze rode wijn is vol en krachtig van smaak. Volgens de Macedoniërs hoort deze wijn eigenlijk in de apotheek verkocht te worden in verband met zijn geneeskrachtige werking. De wijn is heel donker bijna paars zwart en heeft een rijke aroma en smaak. Deze wijn kan lang ouderen mits goed bewaard. Ondanks de kracht van deze wijn heeft de wijn een prettige zwoele lange afdronk.

De trots van Stobi Winery is de Stobi Aminta. Een combinatie van Merlot, Cabernet Sauvignon en de Vranec druif. Deze combinatie pakt heel goed uit. De kracht van de Vranec druif samen met het zwoele van de Merlot en de finesse van de Cabernet Sauvignon maken dit tot een geweldige wijn.

Witte wijn

De witte wijnen uit Macedonië zijn fris, fruitig en vriendelijk. Heerlijke frisse wijnen om met een glas in de hand van te genieten, zittend in een luie stoel in het zonnetje.

 

Bron: Andreas Vergunst  A.V. Webwinkels

FemNa40