Wasabi

Wat zit er in wasabipasta, -zoutjes en -mayonaise en is het wel echte wasabi? Nee dus… er zit mieriks-wortel in als goedkopere vervanger.

Sushi ligt tegenwoordig net als een pizza of andere lekkernijen, gewoon in de supermarkt.

Dat is natuurlijk prima, maar verwacht niet de echte wasabi, die toch tot één van de  meest essentiële Japanse toevoegingen behoort.

 

Moeilijk te kweken

Echte wasabi wordt gewonnen uit de stam van de wasabi japonica. Dit is een plant die verwant is aan de mierikswortel, maar die erg moeilijk te kweken is. In de traditionele sushi is wasabi echt aanwezig/verwerkt.
De restaurants in de Europese landen serveren de wasabi apart op het bord.

Mierikswortel, mosterd en radijs zijn de hoofdbestanddelen van de wasabiproducten in de supermarkt. Mierikswortel benadert de zo uitzonderlijk scherpe wasabi, maar is een stuk goedkoper en daardoor het belangrijkste ingrediënt van veel fabrikanten die ook kleine potjes met wasabimayonaise maken. Daarin zit 3% wasabi, geprepareerde mierikswortel en 2% wasabipoeder. Kijk goed op de verpakking van de wasabimix in de supermarkten.

Saitaku heeft met de wasibipasta wel heel goed zijn woord gehouden: 5% wasabi japonica, maar ook hier zit weer 15% mierikswortel bij. Volgens Leendert Bom van wasabi4you.com is de echte wasabi juist veel minder scherp dan de mierikswortel. Wie via zijn bedrijf wasabi koopt, betaalt 29 euro voor 100 gram.

Water wasabi

Zijn wasabi is de zogeheten water wasabi en wordt gekweekt in Engeland. De wortel wordt dan geleverd met een speciale rasp. De wortel is 1 maand houdbaar in de koelkast, in een neteldoek en af en toe vochtig blijven houden. Wie verse wasabi wil, moet ter plekke raspen. Binnen een half uur verliest het goedje zijn groene kleur en smaak.

Wie eenmaal de echte heeft geproefd, wil nooit meer anders. De fabrikanten gebruiken de mierikswortel niet alleen vanwege de prijs, er is namelijk meer vraag dan aanbod. Ook wel even goed om te weten.

Bron: consumentenbond.nl

FemNa40