Wijn met eigen karakter

Na de dure decembermaand beginnen we het nieuwe jaar met 3 betaalbare, maar toch uitstekende wijnen.

Twee Franse wijnen en 1 Spaanse, elk met een geheel eigen karakter.

 

Lou Belvestit  - 'La Maem' - 2011

Intense wijn met enorm veel kleur en smaak. Geweldige stoere wijn om zo te drinken en heerlijk om te combineren bij gegrilld vlees en gerechten met lekker veel smaak. Gemaakt van Carignan van oude stokken op een mergelbodem en oude stokken van wijngaarden met ronde stenen in en op de bodem.

Deze familiefilosofie bestaat uit het begeleiden van het wijn maakproces met minimale actie en vooral de wijn de tijd geven. De wijnstokken worden op het domein zelf geënt waarvoor alleen de sterkste stokken worden gebruikt. De wijnstokken zijn gesnoeid in Gobelet vorm om in balans te groeien en harmonieus te kunnen ouderen.

De druiven worden daarom ook met de hand geoogst, zo kan elke tros worden gecontroleerd op conditie en rijpheid, met een minimale beschadiging aan druif en wijnstok. Na een cuvaison van 6 weken heeft de wijn nog 12 maanden gerijpt voordat deze werd gebotteld. Om de wijn zoveel mogelijk puur te houden is deze niet gefilterd of geklaard.

Ja dit is nou héél véél wijn voor een goede prijs! Oude stokken Carignan, handpluk... Een mooi rood glas,
de rand iets verkleurd, een carrique neus dus vol kruiden uit Zuidoost Frankrijk. De wijn smaakt vol,
veel fruit, stevig, ook tannines maar zacht en een lange afdronk. Ik denk aan een stoofpot of een cassoulet.
Heerlijk in de herfst of winter.

Sieur D"Arques - Aimery Merlot - 2012

Aimery Sieurs d’Arques is gelegen in het gebied Limouxin, 25 kilometer ten zuiden van Carcassonne, Languedoc. Dit gebied staat bekend om de productie van diverse mousserende wijnen maar hier komen ook uitstekende stille wijnen vandaan. Deze Merlot laat zien dat dit druivenras voor iedereen toegankelijk is.

Het geeft rood fruit als bessen, frambozen en daarnaast bramen in de neus en dit fruit komt terug in de smaak. De wijn heeft iets kruidigs, met ronde tannines voor structuur. Een multi-inzetbare wijn. Toegankelijk Merlot niet te zwaar maar met herkenbare indrukken van dit ras als groene paprika, kersen en wat tonen van kaneel en cacao.

Merlot laat hier zijn karakter zien, tonen van rode vruchten als bessen, frambozen en bramen. In de smaak geeft de wijn veel fruit, iets kruidigs.

Mirjam van de Veen

Vinos Padró - Crianza - 2011

Het wijnhuis bevindt zich in de regio Tarragona, in het zuidwesten van de provincie Catalonië aan de oostkust van Spanje. De beroemde subzone Priorato vormt hiervan een enclave. Het wijnhuis werd in 1898 opgericht door twee broers, Joan and Daniel Padró. Uit plaatselijke vondsten blijkt een rijke wijnhistorie, die van familie tot familie is overgedragen.

Het huis is nu in handen van de vijfde generatie onder leiding van Francesc Padró Armengol en geheel toegespitst op het maken van kwaliteitswijnen. Kruidig, houtgerijpt (vanille, karamel), een fonkelende rode kleur: een ideale wijn om van te genieten na een stevige winterwandeling.

Diepe frambozenrode kleur, kruidig, krachtig, met aroma's van houtrijping (vanille, karamel), een stevige aanzet, soepele, zwoele, ronde smaak en een krachtige afdronk met chocolade en mint nuances. De wijn is samengesteld uit 80% Tempranillo en 20% Garnacha Tinta (Grenache) druiven.

Petra de Vries

www.grapeful.nl

Foto voorpagina

Gerelateerde artikelen

Champagne in Nederland

Door:

Op 1 januari tussen 00:02 en 00:30 spoelt men de oliebollen met de inhoud van ongeveer 1 miljoen flessen Champagne weg, éénderde van de totale jaarconsumptie (doodzonde!).

Lees verder

Cocktail: Apple Pie Mojito

Door:

Deze cocktail is door zijn volle en warme smaken heerlijk op een koude dag. Een herfst variant op de klassieke Mojito. Vooral nu het wat kouder weer wordt een echte aanrader.

Lees verder

FemNa40