Hoe wil je je eitje, schat?

Een ei is doorgaans onzichtbaar. Het is er wel, het is er altijd, maar eist niets. Het dient. Het faciliteert. Zonder een ei geen cake, geen mayo, geen soufflé, geen smeuïg gehaktballetje, geen omelet. Een ei offert zich op ter meerdere glorie van zijn collega-ingrediënten. Een ware keukenheld dus. Vandaag bereiden we een heerlijke soufflé.

 

Benodigdheden (4 personen)

  • 60 ml slagroom
  • 1 takje dragon
  • ½ eetlepel boter
  • 2 eetlepels geraspte gruyère
  • 2 eieren
  • verder nodig: ovenschaal, 2 soufflebakjes of espressokopjes

Bereiding

Breng de slagroom met de dragon in een steelpannetje aan de kook. Zet het vuur uit en laat tien minuten zachtjes trekken. Verwarm de oven op 170 graden. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi bodem en wanden met zout, versgemalen peper en geraspte kaas. Schenk de room (zonder dragon) erin en breek de eieren erboven. Zet de vormpjes in de ovenschaal. Schenk kokend water in de schaal tot halverwege de vormpjes. Zet de schaal in de oven en begin na 10 minuten te controleren of het eiwit al gestold is. De dooier moet juist vloeibaar blijven. Serveer de eierpotjes met reepjes geroosterd brood.

Bron: Janneke Vreugenhil

FemNa40