Column: Mindfullness training

Na een meditatie van zeker 1,5 uur zegt Roeland, de mindfullness trainer, dat dit de voorlaatste trainingsdag is! Een collega cursist verzucht: 'tjeetje jammer zeg, het is zo snel gegaan!'

Ruim 7 weken geleden ben ik gestart met een intensieve 8-weekse training mindfullness.
Hoewel ik de diverse aspecten van mindfullness in mijn dagelijkse leven redelijk toepas, zijn er ook momenten en dat begonnen er steeds meer te worden, dat ik op de automatische piloot dingen deed, maar ook vaak aan mijn innerlijke gevoel voorbijging.

Een reden voor mij om me in te schrijven voor deze training.

De training

Ik wist eigenlijk niet zo heel goed wat ik kon verwachten toen ik eraan begon. De eerste les mochten we al beginnen met te gaan liggen op een yoga matje! Met zachte, haast eentonige stem, leidde Roeland ons via de ademhaling langs alle onderdelen van ons lichaam (de bodyscan). Wat een zaligheid was dat. Even niets moeten, alleen je concentreren op je eigen ademhaling. Gedachten mogen komen, maar vloeien als vanzelf weer weg als een wolkje aan de hemel.

Na de bodyscan krijgen we iets uitgedeeld wat we moeten bekijken alsof we het voor de eerste keer zien. Het is een bruin steentje met veel rimpeltjes erin, wanneer je het een beetje in je handen rolt is het niet hard, maar eerder zacht. Op sommige plekken is het zelfs een beetje doorschijnend. Na een tijdje mogen we het in onze mond stoppen, langzaam onze tong overheen laten gaan, laten rusten tegen ons verhemelte en er voorzichtig op gaan kouwen, om uiteindelijk de rozijn door te slikken.

Het voelt een beetje als in de maling worden genomen, maar deze oefening is bedoeld om ons bewust en met aandacht in het hier en nu te houden en met een nieuwsgierige blik de dingen waar te nemen. De opdracht die wij meekrijgen is om de komende week minimaal 1 routinebeweging met volle aandacht te doen, daarnaast wordt ons geadviseerd als het kan de bodyscan te oefenen met behulp van de meegekregen cd.

Tandenpoetsen

In de week die volgt probeer ik met volle aandacht tanden te poetsen, maar als ik dat aan het doen ben, komt dochterlief de badkamer inlopen: 'Mam, ik kan m'n mascara niet vinden, mag ik die van jou lenen?' Stond ik daar mindfull mijn tanden te poetsen, met net tandpasta in mijn mond, die ondertussen op mijn tong begon te branden als een gek! Volgende poging maar de volgende dag.

De ochtend erop begon ik weer vol goede moed. Pakte m'n tandenborstel vol aandacht en was hem net aan alle kanten aan het bekijken. Komt Willbrord de trap haastig aflopen: 'schat, weet jij waar mijn agenda is? Ik moet nu zo weg, wil je me even op weg helpen?' Ondertussen kijkt hij wat ik aan het doen ben en vraagt: 'wat ben jij nu aan het doen?' 'Ik probeer een opdracht van mijn mindfullnesscursus te doen, maar het is me niet gegeven!' 'Doe dat dan straks, ik moet nu weg, je moet me echt NU even helpen!'

Dit was dus overduidelijk geen groot succes in huize Frequin, ik moest een andere manier vinden om het optimale uit mijn training te gaan halen. Toen W. die ochtend weg was, heb ik mijn cd-speler aangezet en ben de bodyscan gaan doen. In alle rust, niemand in huis en zo heb ik dat een paar keer die week kunnen doen.

Verschillende meditatievormen

De volgende trainingsdagen werden de verschillende meditatievormen doorgenomen, maar werd er ook veel aandacht besteed aan de manier hoe je ergens op reageert. Vaak vanuit een intuïtieve houding, terwijl als je eerst even je eigen ademruimte neemt en voelt hoe je je dan voelt, zakt je eerste primitieve reactie, om plaats te maken voor een rustige genuanceerde reactie.

Eigenlijk het bekende tot 10 tellen! Maar vaak als je je al gejaagd voelt en helaas voelen vele van ons zich zo,
dan ben je gewoon prikkelbaarder en je reacties feller dan je zou willen. Herkenbaar?

Van ligmeditatie, gingen we over naar zit- en loopmeditaties. Sommige lang en andere weer kort. De training wordt gehouden in een gebouwtje midden in het bos, zodat alleen de omgeving al voor de nodige rust zorgt.

Rustig innerlijk

Gaandeweg de trainingsweken werd het bij mij innerlijk steeds rustiger. Ik kreeg meer energie en alles werd voor mij steeds helderder. Keuzes die ik altijd moeilijk vind te maken, waren eigenlijk helemaal geen keuzes meer, maar werden waarheden en doelen. Ik kwam ook weer bij mijn gevoel, en dat is voor mij altijd een zeer goede raadgever. Er komen nu ook alleen maar leuke dingen op mijn pad, die bij me horen en die passen bij de ingeslagen weg die ik wil gaan.

Happinezz-achtig festival

Jaren geleden heb ik een blauwdruk gemaakt voor een centrum waarin het mogelijk was naar de schoonheidsspecialiste te gaan, maar ook deel te nemen aan een yoga of medidatieles. Een soort sportschoolschool voor de ziel. Ik heb dit idee, zoals zovele die ik altijd heb, in een mapje gestopt in mijn computer tot ik een paar weken geleden een oud vriendinnetje tegenkwam en wij al koffiedrinkend tot een geweldig plan kwamen. Op 21 juni (de langste dag) gaan wij een Happinezz-achtig festival organiseren in ons mooie Laren.

Bij Nicole is spiritualiteit haar 2e natuur en alles doet zij vanuit haar gevoel. Zoals ze zelf zegt is dat ook wel een lange weg geweest, maar hoe toevallig is het niet dat we juist nu elkaar weer treffen en zo'n mooi evenement gaan neerzetten! Ik ben er in ieder geval super blij mee en hoop ook heel veel andere mensen die dag blij te maken.

Ik voel mezelf nu zo'n stuk relaxter en evenwichtiger. De keuzes die ik nu voor mijzelf heb gemaakt passen dan ook voor 100% bij mij. Onlangs heeft Nicole, die naast Chakra-dance lerares ook Maya coach is, een creatieprofiel volgens de Maya's voor mij gemaakt. Ik moet zeggen dat hij klopt als een bus, nog beter dan een astrologische geboortehoroscoop.

De Maya's gaan uit van creëren en dat ieder mens met een opdracht op deze aarde is gekomen en als je nu weet wat jouw creatieprofiel is, dan kan je daarmee je sterke kanten naar voren laten komen en ernaar gaan leven, waardoor je veel meer voldoening haalt uit je eigen leven en dan ook weer happy en in balans bent!

Ik kan het jullie, naast de mindfullness training, van harte aanraden!

FemNa40