Column: Zomervakantie!

Eindelijk is de langverwachte zomervakantie begonnen. Even geen wekker om 7 uur, geen schoolstress, gewoon alles op ons gemakje doen.

Lijstjes afwerken van dingen die al lang gedaan hadden moeten worden, verheugen op de vakantiebestemming, mediteren, lekker buiten zitten, de tuin bijhouden zonder stress.

 

Tijd maken om aan mijn boek verder te gaan, lekker toeren in de oude Triumph met Willibrord, weer eens glossy magazines lezen en uitscheuren wat ik leuk of mooi vind, gewoon zo'n heerlijke tijd waarin je tot bezinning komt en erachter komt wat nu echt belangrijk is in je leven.

Time-out

Maar wat ik vooral even wil is een Sociale Media time out. Vorig jaar zomer was ik druk bezig met het organiseren van workshops Sociale Media voor goeroe Renate Wijma. Zij is een fenomeen en bovenal expert op het gebied van Sociale Media en met name Twitter. Van haar leerde ik het belang ervan inzien, zeker hoe je het zakelijk kan toepassen. De maanden daarna stortte ik mezelf helemaal op Twitter, werd nog actiever op LinkedIn  en opende zelfs een Facebook pagina.

Zo startte ik de dag

'S morgens was het eerste wat ik deed, kijken of er iemand had gereageerd op een twitterbericht of wat er allemaal wel niet werd gezegd. Op LinkedIn precies hetzelfde. Eigenlijk werd ik er best nerveus van, maar gaf het niet toe aan mezelf. Als W en ik ergens waren twitterde ik en plaatste er foto's bij. 'S avonds lag ik nog in mijn bed, voordat we gingen slapen even snel te scrollen en kijken of ik vooral niets gemist had. Daarnaast keek ik natuurlijk ook op mijn mails en andere berichten via whatsapp en sms. Willibrord begon steeds meer te klagen dat ik geen aandacht meer voor hem had in bed, omdat ik telkens maar op alle berichtjes reageerde en daarom onrustig ging slapen.

Na de Twitter workshops in september volgde een samenwerking met Renate, want zij vond het wel interssant om via mijn netwerk in aanraking te komen met BN-ers waarvoor zij het Twitteraccount kon beheren. We maakten grootste plannen, die helaas niet echt van de grond kwamen omdat zowel zij als ik ook nog onze eigen respectievelijke eigen werkzaamheden hadden. Ik merkte ook dat het continue volgen van alle Social Media zeer onrustig maakte en liet gaandeweg steeds vaker mijn telefoon op stil staan of vergat hem 's avonds mee naar de slaapkamer te nemen. Dit beviel mij steeds beter, maar ik had ook nog mijn ipad op mijn nachtkastje liggen, dus als ik perse mezelf niet kon bedwingen, dan keek ik daar even op.

Het zal rond maart geweest zijn, dat ik besloot me niet meer te laten leiden door mijn telefoon. Vanaf dat moment zette ik hem permanent op stil en keek er van tijd tot tijd op om te zien wie er gebeld of geappt had. Mails checkte ik dan ook even snel, maar reageerde alleen via mijn laptop op kantoor. Twitter zette ik even in de kast, op LinkedIn keek ik al helemaal niet meer en Facebook had ik alleen om manager te kunnen worden voor zakelijke accounts.
Het werd steeds rustiger in mijn koppie en kon me dan ook helemaal wijden aan het schrijven en alle bijkomende zaken als manager van Willibrord, maar vooral als manager van ons gezin.
Ik moet zeggen dat mij dat zo goed bevalt, dat ik behoudens een enkel twitterberichtje zo nu en dan en wekelijks een retweet op deze column, de Social Media in de ijskast heb gezet.

Social Media

Ik hoor veel mensen om mij heen die continue op Facebook zitten, alles delen en alles weten van iedereen. Het is hun goed recht, maar voor mij is het niets. Ik hou liever van een goed gesprek aan de keukentafel met echt goede vrienden dan de oppervlakkige berichtjes hoe happy en leuk je hebt en deelt via Facebook met honderden "vrienden".
Zakelijk is Social Media een enorm goed fenomeen en moet je het zeker inzetten waar je denkt te kunnen scoren, maar het moet wel inhoud hebben en niet een lawine zijn van eenzijdige "reklame" want dat werkt niet!
Facebook heeft absoluut zijn voordelen, denk maar aan opa's en oma's die op deze manier met hun kleinkinderen communiceren, of familie die geëmigreerd is en zo de achterblijvers op de hoogte houden van hun handel en wandel. Maar het zinloos bijna 24/7 plaatsen van foto's en zinloze berichten heb ik niets mee.

Ik veroordeel niemand, maar ben wel bang dat de oppervlakkigheid zo toeslaat, dat men straks niet meer in staat is de rust en tijd te nemen voor een echt gesprek met aandacht over en weer.
Hoe vaak zie je niet hele gezelschappen alleen maar op hun telefoon kijken, terwijl er nauwelijks met elkaar wordt gesproken. Ik vind dat een triest gezicht eerlijk gezegd....

Voor mij dus voorlopig een Social Media stilte en terug naar de basis met volle aandacht deze zomer voor mijn gezin, familie, goede vrienden en mezelf!!!

Fijne zomervakantie!!

FemNa40