Culi-kunst; escape met een expo!

Hè gezellig, het is weer december. Fijne lichtjes, heel veel lekkers, romantische komedies, glitterjurkje, foute feelgood-reclames, vrienden, familie en cadeautjes geven.

Allemaal heel leuk, maar december kan soms ook wat stressy zijn. Surprises op tijd afkrijgen, je in de juiste party-outfit wurmen en pakpapier dat elke keer wéér op is.

 

Oh en die keuzes; man man man! Wat gaan we dit jaar doen, waar gaan we heen, met wie en met wie alsjeblieft niet?

Geleefd worden door de bezoekjes aan ouders en schoonouders of thuisblijven met een mega mise-en-place voor een te ingewikkeld diner? Wordt het dit jaar een geurloze nepboom of een niet-zo-naaldvaste echte?

Waar op zolder staat ook alweer de doos met lampjes? Is dat restaurant nu wel open? Tot hoe laat was de koopavond? Hoe komen we op oudejaarsavond aan een taxi? En vooral: is er genoeg wijn? Hè gezellig, het is weer december.

Time out

Rust in de tent. Even weg. Goed idee, ja. Dat kan natuurlijk met een fikse wandeling… maar je kunt ook het museum induiken. Even niet in de keuken, even niet in de winkelstraat en even niet op de bank. En ook even geen Coca Cola, geen Merci, geen Bolpunt.com, geen routeplanners, geen restaurant-reserveringen,
geen verlanglijstjes, geen kappersafspraak en zelfs even geen Mariah Carey of Michael Bublé.

Alleen maar de stilte en de ruimte. Een paar voetstappen en een fluistertoon. Even iets anders. En ook nog eens een stuk goedkoper en rustgevender dan die bomvolle wellnesscomplexen, in deze tijd. Jij, je lief en de kunst.

Of jij en je audio-tour. Kan ook. Een dagje, een middagje, of een uurtje... Vergeet het gebraad. Escape met een expo! Wij hebben mjammie musea met een culi-sausje voor je. Veel plezier!

Kaasmuseum Alkmaar

In de binnenstad van Alkmaar, in het Waaggebouw aan het Waagplein, vind je dit minimuseumpje. Duik onder in de wereld van kaasmaken. Van melkbus tot oproombak en van koe tot kleine ronde Edammer. Hier komt de geschiedenis van kaas tot leven met historische voorwerpen en instrumenten, maar ook met modern videomateriaal en prachtige schilderijen.

Leer hoe rijping de kleur, geur, smaak en textuur van de kaas beïnvloedt en waar nu dat Rode Zegel voor staat. Say cheese; hier scoor je genoeg kaas-conversatie voor tijdens het kerstdiner! Bovendien: grote kans dat je na je bezoek nog even een kaasje gaat halen, dus eigenlijk ben je nog boodschappen aan het doen ook!

Plus: - een verademing na de overwerkte kado-inpakker van de Bijenkorf - hier werken echt héle vriendelijke mensen. Open op zaterdag van 10-16 uur. Toegang is €4,-.

Smakelijke zonden

Saskia de Wal is culinair fotograaf en legt op verrassende wijze haar liefde voor eten vast. Voor deze smakelijke serie liet ze zich inspireren door een artikel over De Zeven Zonden, opgesteld door paus Gregorius I in de 6e eeuw.

'Ik heb het onderwerp onderzocht en mijn bevindingen ten aanzien van Hebzucht, Gulzigheid, Lust, Wraak, Jaloezie, Luiheid en Hoogmoed gastronomisch vertaald in beeld'. Wat dat oplevert? Verrassende pica’s om van te smullen!

Op haar site keek ik al mijn ogen uit, maar nu is de verkoopexpositie met de zeven zondige foto’s en ander recent werk ook helemaal live te bezoeken in het Golden Tulip Lion D’or in Haarlem!

Haast haast haast deze maand? Nu even niet. Sta stil, bewonder, droom weg, vind iets terug of ontdek wat nieuws. Toegang is gratis. Maar stond er nog niets op uw verlanglijstje? Ze zijn te koop…

Culinaire keukengeheimen

Kasteel De Haar; het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland! Pierre Amory was hier 40 jaar lang dé chef-kok van baron van Zuylen van Nijevelt. Nu licht hij het deksel van de koperen pan en geeft hij een portie culinaire en amusante keukengeheimen prijs. Culinair, elitair en extraordinair!

Maak kennis met zijn domein, het authentieke kolenfornuis, de slagerij en de verhalen over de fabuleuze suikerwerken. Gasten als Coco Chanel, Joan Collins, Brigitte Bardot, Roger Moore en Yves Saint Laurent zaten aan zijn tafel. Ontdek hoe de vork in de steel zit.

Wat zei een tafelbediende in plat Utrechts tegen een lid van het Koninklijk Huis? In welk dessert zat 80 kilo suiker verwerkt? En wat verstopten deftige diva’s onder de rand van hun bord?

De tentoonstelling (inclusief rondleiding) ‘Culinaire kasteelgeheimen van de Haar‘ is deze maand nog te bezichtigen en entree is €14,-. Daarvoor kun je trouwens in het bijbehorende Engelse landschapspark ook nog die heerlijke winterwonderland-wandeling maken.

Stappestappestap… sorry koopcircus, wij zijn even keuvelen op het kasteel!

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40