Wie van de Drie

Ouderdomsklachten, MS of de overgang? Bookagazine: Ik hou van lezen en daarom heb ik mij vorig jaar opgegeven voor de Boekazine’s (het boek in tijdschriftenvorm) van het Plus Magazine. Ik werd hierop geattendeerd door de vrouwen mijn  leesgroepje.

 

Ik hou van lezen en daarom heb ik mij vorig jaar opgegeven voor de Boekazine’s (het boek in tijdschriftenvorm) van het Plus Magazine. Ik werd hierop geattendeerd door de vrouwen mijn  leesgroepje. Deze zijn allemaal 60+ en vallen dus in de doelgroep van dit tijdschrift. Ik heb ik echter slechts 1 Boekazine ontvangen en dat was een boek dat ik al had. Maar goed, het was een goede aanbieding, ik zou te zijnertijd nog 5 andere Boekazine’s  ontvangen.

Gisteren kreeg ik het Plus Magazine in de bus. Op zich een aardig tijdschrift, maar ik val nog lang NIET in die doelgroep: 40+ is heel wat anders dan 60+. Er zat een brief bij: de Boekazine’s werden niet meer geleverd. In plaats daarvan kreeg ik voortaan het Plus Magazine. Ja, daar had ik geen zin in. Een boos telefoontje verder en ik kreeg mijn geld terug.

Ouderdomsklachten

Het magazine toch maar even doorgebladerd. Een van de artikelen ging over ouderdomsklachten. Dat was even schrikken: ik noem ze even op:

  • geheugenproblemen
  • incontinentie klachten
  • slechthorendheid
  • erectieproblemen
  • kortademigheid
  • somberheid

Van somberheid heb ik nog geen last (alleen als ik oververmoeid ben doordat ik weer eens meer wilde dan mijn lijf aan kon) en erectieproblemen heb ik, als vrouw zijnde ook niet. Maar de 1e 2 klachten…. komen me helaas we bekend voor.

Overgang

Ik las laatst in de Volkskrant een artikel over de overgang, ook daar ging het over geheugenproblemen, incontinentie, onhandigheid (dingen omstoten of laten vallen) etc. Ik ben vorig jaar naar de Hormologen geweest; een feest der herkenning, maar ook verwarring. Want veel van die klachten heb ik al een tijdje, als gevolg van MS (dacht ik, want die was eerder) …. of toch de overgang?

MS

Erkende MS-problemen zijn vergeetachtigheid, incontinentieproblemen en onhandigheid. Ik heb ze dan ook allemaal. Al een paar jaar.

Wie van de drie

Ik gaf altijd de MS de schuld als deze problemen zich voordeden. Lekker makkelijk. Maar nu weet ik het niet meer. Is het de MS, of de overgang of het ouder worden? Ik weet het echt niet meer: wie van de drie?.
Er is echter wel een lichtpuntje: ik kan nu, als ik weer eens wat vergeten ben, of als ik met een noodgang naar het toilet race, iets laat vallen wel 3 oorzaken aangeven, de schuld geven.
Ik kan er echt niets aan doen.

Er is een troost: in datzelfde Volkskrant artikel las ik de Hormonologen vanaf april weer in de theaters komt. Komt dat zien!

FemNa40