‘Hang’ leeftijdsgenoten met een handicap

Er kan in het leven veel gaan hangen.

Uit eigen ervaring kan ik het dan hebben over buik en borsten.

De zogenaamde kipfiletjes bij de armen zouden ook onder dit kopje kunnen passen.

Evenals mijn kin en wangen.

 

Maar hier wil ik het niet over hebben. Toch een beetje gênant. Ik wil het wel hebben over de verschillende hanggroeperingen.

Hangmoeders

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, behoorde ik tot het groepje hangmoeders. Kinderen naar school, de moeders hadden nog een kwartiertje voordat ze naar hun werk gingen en de
‘schaduw schooldirectie’ c.q. de ‘schaduw regering’ begon haar werkoverleg.

Voorbijgaande ouders keken ons ofwel geïrriteerd ofwel geïntrigeerd aan en vervolgden hun weg. De echte schooldirectrice kreeg klachten van leraren en verbande ons naar een rustiger hoekje. Helaas is deze groep hangmoeders opgehouden te bestaan.

Onze kinderen en uiteraard de schoolleiding van de middelbare school zijn er niet van gediend dat wij ons overleg voort zouden zetten op het plein van de school. Jammer, ik mis deze ‘vergaderingen’ nog wel.
Andere moeders zetten ons werk voort.

Hangjongeren

Wij hebben achter ons huis een pleintje. Toen mijn kinderen nog klein waren vond ik middelbare scholieren van een andere planeet. Verontwaardigd was ik als ze 's avonds onze slaap verstoorden door luidruchtige pubervergaderingen te houden, vlak onder mijn slaapkamerraam.

Schande sprak ik van de ouders van die jongelui, dat die kinderen zo laat nog op straat liepen Dat was toch een groot gebrek in de opvoeding. Dat zou ons nooit overkomen. Dat ik vroeger ook zo’n hangjongere was, ben ik helemaal vergeten.

Met terugwerkend schaamtegevoel weet ik nog dat mijn vier motorcrossende buurjongens en hun motorcrossende vrienden voor behoorlijk wat overlast zorgden. Ik vond het alleen maar leuk, stoere jongens waren het.

Nu zijn mijn eigen kinderen middelbare scholieren geworden en moet ik bekennen dat ze, heel soms, ook tot de hangjongeren gerekend kunnen worden. Ben benieuwd wat de buren hiervan denken.

Hangouderen

Bij ons in het dorp zijn er ook hangouderen. Ze zijn makkelijk te herkennen: grijs haar, donkerblauwe of grijze jas, donkerblauwe of bordeauxrode scootmobiel.

Op het pleintje voor de supermarkt verzamelen ze zich. Op hun beurt vormen ook zij het ‘schaduw-kabinet’ of de ‘schaduw B&W’.

Toen ik net mijn scootmobiel had (toen nog een donkerblauwe) ging ik wel eens even buurten. Maar waar zij het over kleinkinderen hadden, zat ik als het ware nog in de luiers. Er was dus niet echt een klik, alleen de scootmobiel verbond mij met deze hangouderen.

Hang leeftijdsgenoten met een handicap

Dit is een mond vol, maar ik weet even geen andere beschrijving. Ik behoor nu tot deze hanggroep. Deze is veel leuker. We hebben namelijk een paar belangrijke dingen met elkaar gemeen. We zijn tussen de 45 en 55 jaar oud. We hebben allemaal wat: een scootmobiel of een handbike.

We hebben ofwel MS of hebben beperkingen als gevolg van een andere aandoening. We komen elkaar tegen bij het boodschappen doen en/of hond uitlaten. We kunnen allemaal niet meer werken. Hebben ten gevolge hiervan veel tijd, maar helaas ook heel weinig energie.

Omdat al onze leeftijdsgenoten nog werken c.q. een gezond lijf hebben, vinden wij bij elkaar het begrip dat we bij leeftijdsgenoten vaak moeten ontberen. Als we gezond waren geweest hadden we elkaar waarschijnlijk nooit leren kennen, dan waren we gewoon aan het werk geweest.

En zo zie je maar weer... elk nadeel heb zijn voordeel.

Daar zitten we niet mee, letterlijk en figuurlijk

Kortom: we hebben dus een klik en als we elkaar tegenkomen, is er altijd tijd voor een praatje (1). En we komen elkaar dus regelmatig tegen, soms met z’n drietjes. Dat kan zijn op de hoek van de straat, waarmee we het verkeer hinderen of bij de ingang van de supermarkt, waarmee we het winkelende publiek hinderen.

En aangezien het ‘gewone volk’ ofwel op de fiets zit of in de auto zit of gewoon loopt, vallen wij natuurlijk,
al zittend op onze vervoersmiddelen, behoorlijk op. Net zoals alle andere hanggroepen hebben wij ook bekijks en zijn we onderwerp van gesprek.

Daar zitten we niet mee. Letterlijk en figuurlijk.

Gerelateerde artikelen

FemNa40