Het leven voor internet en mobiel

Velen van ons weten het nog als de dag van gisteren. Hoe kwamen wij de dagen door zonder internet en mobiele telefoon?

Beide zijn nu niet meer weg te denken uit ons levenspatroon. Toevallig was ik deze week in gesprek met een vriendin over de tijd dat wij uitgingen en we elkaar alleen konden bereiken via de huistelefoon of de telefooncel op de hoek van de straat.

 

Afbellen was geen optie! Je ging gewoon naar je afspraak. Tegenwoordig wordt er makkelijker over gedacht en krijg je via je mobiel door dat, wanneer je al bijna op de plaats van bestemming bent, men iets later komt of nog erger zelfs, je afgebeld wordt. Ik kan mij hier niets meer bij voorstellen. Het is wel zo dat door het mobiele- en internetverkeer, contacten beter onderhouden worden en we het wel en wee van onze vrienden/familie eerder aan de weet komen en kunnen volgen op bijvoorbeeld Facebook.

Brieven en kaarten

Wij verstuurden brieven en verjaardagskaarten. Ik kan mij niet herinneren de laatste jaren zomaar een persoonlijke brief of kaart te hebben ontvangen of te hebben verstuurd. Ik krijg nog wel eens een verjaardagskaart of een kerstkaart, maar niet meer in die aantallen als voorheen.

Het leuke is wel dat ik alle brieven die ik ooit ontvangen heb, ook bewaard heb. Dozen vol staan er in de kast en op zolder. Hoe leuk is het om deze af en toe tevoorschijn te halen en weer eens te lezen. Zeker de liefdesbrieven, hilarisch gewoon. Mails en digitale kerst- en verjaardagskaarten bewaar je niet meer.

Nu gaat alles via de mail en de delete knop is dichtbij. Ik ben er in de loop der jaren achtergekomen dat alle persoonlijk geschreven teksten op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Zo kon ik erg boos worden op iemand, na het ontvangen van een brief, die met alle goede bedoelingen opmerkingen had over de invulling van mijn leven of het beëindigen van een relatie. Als ik nu die brieven lees, dan zie ik duidelijk wat er bedoeld werd. Toen niet, ik las het op diverse manieren en besprak dat dan ook met mijn vriendinnen, 

Foto's idem dito

Zelf heb ik nog stapels fotoboeken, die nog regelmatig tevoorschijn gehaald worden om herinneringen op te halen. Ik zie mijzelf niet zo snel met mijn laptop op schoot mijn foto;s bekijken en te laten zien aan vrienden en familie. Het is echter wel mogelijk om een boekwerk te laten maken. Ik heb vrienden die ieder jaar een fotoboek laten maken van de digitale foto's en op die manier een archief aanleggen. Tijdrovend, maar ze vinden het erg leuk om te doen.

Is een leven zonder internet en een mobiele telefoon nog mogelijk? Probeer het eens een week uit en wie weet hoe dat bevalt. Ik verval niet in 'vroeger was alles beter', alhoewel ik soms een beetje heimwee heb naar die tijd zonder internet en mobiele attributen.

FemNa40