De leesclub

Hoewel het niet fijn is niet meer te kunnen werken, heb ik nu wel tijd om veel boeken te lezen en om bij een leesclub te gaan.

Vele mooie boeken hebben we met elkaar besproken. Hiervan zijn onder andere ‘Boven is het stil’ (Gerbrand Bakker), ‘Nachttrein naar Lissabon’ (Pascal Mercier) en ‘Dit zijn de namen’ (Tommy Wieringa) een paar van de betere boeken.

Buiten de ‘leesgroepboeken’ verslind ik van alles en nog wat. Van detectives tot romans tot, oké, ook de 50-tinten-serie. Onlangs ben ik echter door verschillende mensen op twee hele mooie, kwetsbare, boeken gewezen.

Mijn dinsdagen met Morrie

Ik van een vriendin het boek ‘Mijn Dinsdagen met Morri’ (door Mitch Albom) lenen. Zij dacht dat dit wel iets voor mij zou kunnen zijn.

Het gaat over een oudere man, Morrie, met ALS ,die door zijn voormalige student, de schrijver, wekelijks bezocht wordt. Mitch Albom beschrijft aan de hand van die bezoeken het heftige ziekteverloop.

Dit raakt mij enorm; ik had juist vernomen dat een familielid van iemand die mij heel dierbaar is de diagnose ALS heeft. Door dat familielid kreeg ALS voor mij een gezicht.

ALS is 1000x heftiger dan MS, het is een ongeneeslijke ziekte. Er is geen medicatie voor en patiënten kunnen in een tijdsbestek van 2 jaar steeds meer beperkingen krijgen en zullen er uiteindelijk aan overlijden.

Beetje bij beetje vielen de spieren van Morrie uit en verloren hun functie, tot zijn dood er op volgde. Het maakt mij zo dankbaar dat ik maar MS heb.

For You

Door een andere vriendin, Jenny, werd ik getipt en zij raadde mij het boek ‘For You’ (door Jojo Moyes) aan. Jenny is zelf dwarslaesie patiënt en dit boek beschrijft het verhaal van een dwarslaesie patiënt vanuit het oogpunt van onder andere zijn verzorgster.

Ik had het op een ochtend met Jenny over dit boek en nam mij voor dit bij de bibliotheek te gaan lenen. Nog diezelfde middag lag het boek bij mij op de eettafel. Ik was zelf even weggeweest en het boek was gebracht door een vrouw, mijn zoon was de naam vergeten. Ik dacht dat Jenny dit boek gebracht zou hebben, we hadden er immers nog een paar uur geleden over gehad.

Het bleek niet door haar gebracht te zijn, maar door een andere vriendin, Ella. Een heel bizar, maar ook heel mooi toeval.
Ella had op de een of andere manier aangevoeld dat dit boek mij aan zou spreken, mij zou raken. Ze had het zelf nog niet eens gelezen.

Het boek ‘For You’ is één van de mooiste boeken, ik denk zelfs het mooiste boek dat ik ooit heb gelezen. Het gaf mij (een beetje) inzicht in het leven van een dwarslaesie patiënt,

Het gaat over ontdekken, over echte liefde, over pijn, wat pijn met je doet en over verlies. Het gaat ook over hoe moeilijk het is om je echt in iemand anders te verplaatsen. Om niet, alle goede bedoelingen ten spijt, dingen voor een ander in te vullen.

Zelfbeschikkingsrecht

Maar het raakt ook de open zenuw van hulp bij zelfdoding. Het recht van iemand om over zijn of haar eigen lijf en leven te beschikken. Om zelf te kunnen en  mogen bepalen wanneer het leven klaar is. Het boek is daarmee ook heel actueel.

Ik kon, nadat ik het boek uit had, even niet direct aan een ander boek beginnen. Net zoals ‘Mijn dinsdagen met Morrie’, zal het nog lang in mijn gedachten en in mijn hart blijven.

Soms kom je door toeval op het pad van mooie dingen. Van mooie boeken in dit geval. Het zijn juweeltjes, ik koester ze.

 

FemNa40