Shoppen vanuit je luie stoel

Kijken, kijken en niet kopen is niet alleen iets wat je in de bekende vakantieoorden te horen krijgt, maar is hier in Nederland al jaren een ergernis voor winkeliers. Maar die ergernis heeft een nieuwe dimensie gekregen, omdat die 'kijkers' vervolgens wel online gaan shoppen.

Winkeliers zien steeds vaker mensen uit hun zaak weglopen zonder iets te kopen. Vooral schoenenwinkels, kledingzaken en elektronicawinkels worden steeds vaker bezocht om even te passen en te voelen, voordat het product online tegen een lagere prijs wordt gekocht.

 

Wat is een webwinkel?

Een webwinkel is een online etalage, waarbij diensten en producten kunnen worden aangeschaft via het internet. 
Hoewel e-commerce op het wereldwijde web pas in de jaren 90 begon, was het al veel eerder mogelijk om online/digitaal goederen en of diensten te bestellen op afstand. Het world wide web (www) zoals wij het nu kennen, is in 1990 ontwikkeld door de Amerikaan Tim Berners-Lee.

In 1991 was het voor het eerst officieel toegestaan om commercieel te verkopen op het internet. Drie jaar later in 1994 werd er voor het eerst via het web iets verkocht door de Pizza Hut. In datzelfde jaar werd ook het SSL-protocol ontwikkeld.
Daarmee konden (onder andere) webpagina's beter beveiligd worden.

In 1995 begon het steeds sneller te gaan met het verkopen via het internet. De bedrijven Amazon en eBay werden opgericht. En ook het postorderbedrijf Wehkamp startte in Nederland met het verkopen van kleding via een eigen website. Volgens het CBS telde Nederland op 1 januari 2010 7.100 webwinkels. In 2012 waren dit er 16.400.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het internet in Nederland sinds 2002 het belangrijkste kooporiëntatiemedium is geworden, zelfs belangrijker dan de traditionele papieren catalogus. Sindsdien is het belang van internet alleen maar gegroeid. Webwinkels worden in hoge mate voor kooporiëntatie gebruikt, waarbij de koop niet per se online hoeft plaats te vinden. Verwacht wordt dat in 2015 ongeveer 11% van de omzet van de detailhandel online plaatsvindt.

De nadelen

  • Sommige producten lenen zich minder voor verkoop op afstand, zoals kleding of voedsel
  • Niet alle webwinkels zijn betrouwbaar gebleken
  • Niet alle webwinkels bieden een boter-bij-de-vis betaalmogelijkheid (onder rembours, betalen bij afhalen)
  • Klanten moeten thuis blijven om goederen in ontvangst te nemen
  • De uitlevering is traag
  • De productinformatie is onvolledig en het advies is beperkt

Vergelijken

Er zijn veel webwinkels die aangesloten zijn bij een productenzoekmachine of productvergelijker. Hiermee krijgt men eenvoudig een overzicht welk product waar het goedkoopst is.

Betaalwijze

In Nederland is iDEAL de meest populaire online betaalwijze. Daarna volgen de creditcards, waar nog steeds ook in Nederland ongeveer drie op de vier Nederlandse consumenten die online aankopen doet, jaarlijks gebruik van maakt. Er zijn ook alternatieven, waaronder kadokaarten, zoals de Wallie-card. Dit zijn partijen die achteraf betalen aanbieden.

Kooprechten

Op aankopen die via een webwinkel verricht worden, is een zichttermijn (bedenktijd van 7 dagen) van toepassing. Deze bedenktijd geldt enkel voor consumenten. De meeste webwinkels hanteren inmiddels 14 dagen en in Europa zijn er momenteel verregaande gesprekken om dit de nieuwe standaard te maken.

Keurmerken

Omdat je als consument vaak twijfelt over de betrouwbaarheid en vriendelijkheid van webwinkels, zijn er verschillende keurmerken opgericht. Kijk dus altijd op de site of je een keurmerk kunt zien staan. De website van de Consumentenautoriteit laat alleen de keurmerken Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk zien. Deze zijn zeker te vertrouwen. Bij twijfel over een afgebeeld keurmerk, check dit dan voordat je gaat bestellen.

 

 

FemNa40