Ben jij een shopaholic?

Een heerlijke dag shoppen met vriendinnen is gezellig en thuis moe en voldaan op de bank ploffen na geweldig goede aankopen doet elke vrouw glunderen.

Het is echter een ander verhaal als je leven begint te draaien om aankopen doen.

 

Kun je jezelf niet meer bedwingen en besteed je meer tijd en geld aan kopen dan je van plan was? Dan kun je wellicht koopverslaafd zijn.

Een koopverslaving is meer dan gewoon graag geld uitgeven. Mensen die werkelijk koopverslaafd zijn,
blijven kopen. Ook al lopen de schulden op en brengt het problemen met zich mee.

Kenmerken koopverslaving

 • Je kunt je niet verzetten tegen de drang iets te kopen.
 • Voordat je shopt, neemt de spanning toe.
 • Een opgelucht gevoel na de aankoop.
 • Je koopt steeds duurdere spullen.
 • Je verstopt aankopen voordat anderen ze zien.


Gevolgen

 • Koopverslaving leidt tot sociale problemen.
 • Het kan je flink in de schulden brengen.
 • Je vindt het kopen zelf uiteindelijk niet zinvol.


Vier typen koopverslaving

 • De troostkoper. Zij wil zich graag beter voelen door zichzelf cadeautjes te geven.
 • De fanatieke koper. Deze koopt heel bewust veel van dezelfde producten. Zoals een postzegelverzamelaar.
 • De impulsieve koper. Die koopt naar aanleiding van wat er te zien is en wordt winkels ingetrokken door 'uitverkoop' posters.
 • De compulsieve koper heeft van alle drie de andere kopers een beetje. Zij koopt omdat zij aanbiedingen ziet, zoekt naar producten en troost zich ermee.


Redenen koopverslaving

Vrouwen worden koopverslaafd vanwege verschillende redenen. Een lichte depressie komt regelmatig voor. Koopverslaafden kampen vaak met een laag zelfbeeld en proberen dit op te krikken met hun aankopen.

Het sociale contact met de verkopers doet ze goed. Ze voelen zich door hen geaccepteerd. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen hebben sowieso meer kans om een koopverslaving te ontwikkelen.

Kinderen zijn vatbaar

Koopverslaving kan zich al vroeg ontwikkelen. We leven in een jachtige tijd en ouders zijn vaak afwezig. Sommige ouders voelen zich schuldig tegenover hun kinderen en overladen hen met cadeautjes in plaats van aandacht.

Kinderen krijgen hiermee het signaal dat materie ze gelukkig kan maken. Zij kunnen hierdoor ook op latere leeftijd hun geluk gaan afkopen met spullen.

Advies

Misschien herken je jezelf in dit artikel. Dan wordt het hoog tijd om je portemonnee rust te gunnen en te veranderen. Omdat koopverslaving vaak ontstaat uit een gebrek aan zelfvertrouwen is het nuttig om aan jezelf te gaan werken.

Zoek alternatieven om jezelf te troosten. Koop pas iets nieuws als je het nodig hebt en bedenk voor iedere aankoop 'Heb ik dit echt nodig'? Praat erover met anderen of met een psycholoog.

BRON : Gezondheidsnet 

Gerelateerde artikelen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Door:

Er is een nieuwe vorm van criminaliteit waarbij criminelen postpakketjes, die door klanten van DHL en PostNL worden verwacht, een nep mail ontvangen, waarbij het lijkt dat deze van PostNL of DHL afkomstig is.

Lees verder

FemNa40