Zingen

Jaren geleden begon ik met zanglessen. Want ik heb een droom. En dat is op het podium staan om anderen te inspireren.

Inspireren het leven te vieren. En daar horen zingen en dansen wat mij betreft bij.

 

Dus ik ging zanglessen nemen in Wolvega. Klassiek. Bij de piano samen met een sopraan, ik ben een alt.
Er waren dagen bij dat ik geen geluid meer uit mijn keel kreeg. Want door al die aanwijzingen raakte ik mijn zelfvertrouwen af en toe volledig kwijt. Totdat ik mezelf weer ging geloven en op dat moment keek de lerares verbaasd om… ineens kon ik het laten stromen!

Wauw dacht ik… dat is wat ik wil. De energie die ik van binnen voel gewoon laten stromen via mijn stembanden. Het klassiek was mooi en leerzaam maar mijn voorkeur ging uit naar populaire nummers. Bovendien wilde ik niet alleen statig zingen bij de piano maar performen!


SING IT

Ik zocht op internet en vond SING IT in Studio Audioshape in Leeuwarden. De lerares schreef het volgende:

Talent is niet te vergelijken en is niet te meten, daarom moet je iedereen op zijn of haar niveau laten presteren. Het gaat erom jezelf te laten zien op een manier waar jij je goed bij voelt, een manier die bij je past. Dat is het beste voor jou en het beste voor je publiek.

Zingen gaat verder dan een mooi stemgeluid en een goede techniek. Om te raken en over te brengen moet je weten waar je het over hebt. Wat is jouw verhaal? Wie ben jij? Wat maakt jou uniek? Wat zijn de momenten dat jij het publiek kan raken, kan amuseren of zichzelf kan laten herkennen'.

Ik was verbaasd en blij… dit is wat ik zocht! Ik heb me aangemeld en ben nu met de derde cursusronde bezig samen met een groep anderen. Want we hebben les in een groep. Dit jaar zijn we met 9 personen.

Dit maakt dat je uit je comfortzone stapt, bijna elke les. Want we treden op voor elkaar. Doen improvisaties en laten onszelf zien. Soms zijn er tranen. Want zingen komt vanuit je hart. Je binnenkant.

Mijn reis

Mijn zangreis begon met het nummer 'I am what I am'. Niet omdat ik dit al kon zingen maar omdat ik de tekst voelde. Ik ben wie ik ben en dat is goed zo. Ik mag zijn wie ik ben, ik mag er zijn!

Omdat je bij elk nummer jezelf inleef,t komen er ervaringen en emoties naar boven. Hier kwam mijn jeugd naar boven waarin ik me niet goed genoeg voelde. Ik werd uit huis geplaatst omdat ik niet voldeed aan wie ik moest zijn, volgens anderen. Zo voelde ik dat.

Door het zingen van dit lied voor publiek werkte het als een soort versterker naar mezelf toe. Een statement voor mezelf. Ik weet inmiddels allang dat ik goed ben zoals ik ben, sterker nog dat er maar één is zoals ik en dat dit juist het mooiste is van alles. Volledig worden wie je bent! Stop met jezelf te vergelijken met anderen en wordt jezelf!


 

Something inside so strong

Dit was mijn tweede nummer. Wij zijn zoveel grootster dan we onszelf realiseren. We zijn medescheppers van het universum. Inmiddels ben ik hier een cursus over aan het ontwikkelen samen met een vriendin. Ontdek je eigen grootsheid.


 

Greatest love of all

Liefde voor jezelf, o wat is dat een lastige. We kunnen de allerbeste vriendin zijn voor een ander maar voor onszelf? Maar wat als je inderdaad zoveel van jezelf houdt dat je jezelf het allerbeste gunt. Dat je jezelf het waard vindt om gelukkig te zijn. Daar begint alles.

Onszelf liefhebben en accepteren. Ons leven lang is er maar één die altijd bij je is. En dat ben je zelf. Hoe mooi zou het zijn als je het gezellig en goed hebt met jezelf. Blij bent met jezelf, trots bent op jezelf.

Niet als ik dit heb gedaan of dat hebt bereikt… maar gewoon NU! Daarom zong ik dit lied. Om mezelf lief te hebben, onvoorwaardelijk! 

Go like Elijah

Bij de cursussen die ik heb gedaan zaten ook twee studio opnames naast het live optreden. Een cd met je zelf gekozen nummer. Something inside so strong was mijn eerste opname en voor de tweede koos ik dit geweldige lied. 

Het is een verhaal over Elijah die met een koets en paarden de hemel inrijdt. Voor mij staat dit symbool voor onze eeuwigheid. Wij zijn eeuwig. We zijn er altijd al geweest en zullen er altijd zijn. Hoe mooi is dat.
Dit nummer wil ik horen als ik overga van fysiek naar niet-fysiek. Ik ga niet dood, ik ga alleen over naar een andere dimensie…


Footloose

Ik krijg langzamerhand steeds meer zelfvertrouwen tijdens de optredens en wil vooral genieten van het moment. En dansen... ja dat wil ik ook! Dus koos ik voor dit nummer. Ontdoe je van alle regels die opgelegd zijn door anderen en kies je eigen weg.

Luister naar je eigen innerlijke stem. Die heeft iedereen! Je eigen geleidingssysteem. Als iets goed voelt voor jou, is het goed! Dit kun je trainen.

Ik heb genoten! En staan swingen als een malle. Oke ik vergat hierdoor mijn tekst een paar keer ha ha. Maar ik had een achtergrondkoor met drie zangeressen die me ondersteunden. Een heerlijke ervaring. En toen één van de achtergrondzangeressen tegen me zei: 'iedereen heeft het over jouw optreden, dus het maakt niets uit of je een foutje maakt. Het gaat om wat je overbrengt'. YES!

Slotoptreden

Morgen 4 juni hebben we ons eindoptreden van de cursus. En dit is voor mij echt wel de slagroom op de taart. Want we mogen optreden met een Big Band. Wauw! Als er iets is wat ik mooi vind dan is dit het wel. Een hele groep muzikanten bij elkaar en ik mag meedoen!

Aangezien deze band zelf nummers heeft, kunnen we deze keer niet een eigen nummer bepalen. We kiezen uit een aantal nummers. Ik dacht... ik zie wel welke voor mij is. Ik had geen sterke voorkeuren behalve dan dat het wel een nummer moest zijn wat ik al een beetje kende, aangezien we maar drie weken de tijd hebben om te oefenen voor ons optreden.


Fever

Dit gaat hem worden. En daar ben ik toch blij mee! Want als er nog één puntje zou zijn waar ik aan wilde werken dan is het wel dat ik best sexy mag zijn. Daar is niets mis mee. Ook dit heeft weer te maken met ervaringen uit mijn jeugd. Dus opnieuw een kans om een statement te maken voor mezelf. Chicks we’re born to give you fever!

En zo heeft deze ervaring met zingen me zoveel gegeven. Ik heb beter leren zingen, techniek, performance. Omgaan met zenuwen. Je gevoelens durven tonen. Kwetsbaar durven zijn. En heerlijke mensen leren kennen natuurlijk. Maar bovenal mijn eigen weg vrijgemaakt om te gaan doen wat ik wil. Anderen inspireren het leven te vieren!

FemNa40