Gezondheidsrisico’s van e-sigaretten

Deze komen steeds meer aan het licht.

Dampen vervuilt longen met giftige chemicaliën en kan zelfs antibioticaresistentie bacteriën moeilijker doden.

Ik ben als bezorgde moeder van een zoon van 16 op zoek gegaan naar artikelen over de nieuwe
e-sigaret.

 

Mijn zoon was gestopt met roken, dacht ik. Hij bleek overgegaan te zijn op de e-sigaret. Als Groene Zuster was ik hier niet gerust op. Wat flarden van discussies over dat de e-sigaret 16 keer slechter zou zijn dan de gewone sigaret wilde ik graag via wetenschappelijk bewijs kunnen in zien. Ik heb diverse artikelen gelezen en hieronder heb ik een artikel vertaald wat veel informatie geeft.

Een deel van een artikel door Janet Raloff van sciencenews.org.

Elektronische sigaretten, die als veiliger dan gewone sigaretten op de markt gebracht worden, hebben een cocktail van giftige chemicaliën, waaronder kankerverwekkende stoffen. Dit tonen nieuwe studies aan.
Het gebruik van e-sigaretten kan zelfs bacteriële infecties resistent maken voor antibiotica, volgens een studie.

Ingenieurs ontwikkelde e-sigaretten een aantal jaren geleden om tabakgebruikers te voorzien van een rookvrije bron van nicotine. De apparaten warmen een vloeistof op die de gebruiker inhaleert of 'verdampt';
e-sigaretten verbranden niets en ze geven geen rook.

'Er is geen twijfel aan dat een trekje van een e-sigaret minder giftig is dan een trekje van een gewone sigaret', zegt Stanton Glantz, directeur van het Centrum voor de bestrijding van tabaksgebruik, onderzoek en onderwijs aan de Universiteit van Californië, San Francisco.

Maar weinig studies hebben gekeken naar de giftigheid van de dampen. Dat is waarom wetenschappers behoedzaam zijn om te zeggen dat e-sigaretten veilig zijn.

Voor een beoordeling in het blad Circulation van 13 mei 2014, hebben Glantz en zijn team zich verdiept in opkomende gegevens over wat bij verdampers word ingeademd en gevonden. Hij zegt dat er grotere risico’s zijn dan wetenschappers hadden gedacht.

E-sigaretten leveren hoge niveaus van nanodeeltjes, door onderzoekers gevonden, die kunnen leiden tot ontstekingen en verbonden zijn aan astma, beroerte, hartziekte en diabetes (SN. 7/18/09, blz 26).
'De concentraties in de e-sigaret verhogen de ontstekingsreactie en baren echte zorgen bij hart en vaatziekten en andere chronische aandoeningen', zegt hij.

Oplosmiddelen

De oplosmiddelen kunnen transformeren in iets wat nog zorgwekkender is: carbonylen. Deze groep omvat bekende kankerverwekkende stoffen, zoals formaldehyde en vermoedelijke carcinogenen, zoals acetaldehyde.

Omdat de eerste e-sigaretten niet dezelfde krachtige shot van nicotine gavan dat het verbranden van tabak wel deed, ontwikkelden ingenieurs de tweede generatie e-sigaretten die gebruikers de mogelijkheid gaven om de spanning in een e-sigaret te verhogen, om meer nicotine per inhalering te verdampen.

'De hogere temperaturen kunnen een thermische afbraak van de oplosmiddelen triggeren, het produceren van de carbonylen', verklaart Maciej Goniewicz van het Roswell Park Cancer Institute in Buffalo NY.

'Als gebruikers van de tweede generatie e-sigaretten de kracht op hun e-sigaret maximaliseren en verdamping van vloeistoffen met een oplosmiddel mix van glycerine en propyleenglycol, kan dit formaldehyde niveaus bereiken die gevonden worden in tabaksrook'. Zijn team rapporteert dit op 15 mei in Nicotine & Tobacco Research.

Dergelijke verbindingen in rook zijn vooral een punt van zorg als ze in de longen komen. 'Veel biologen denken dat de deeltjesgrootte en het aantal de belangrijkste zorg zijn, zegt Glantz. Verdampers inhaleren grote aantallen zeer kleine aërosolen - de meest giftige afmeting - dat vervolgens in de kleinste luchtwegen van de longen terechtkomt, die cruciaal zijn voor opname van zuurstof in het lichaam'.

Antibioticaresistentie

Het dampen aan een e-sigaret kan gevaarlijk zijn omdat kiemen moeilijker te doden blijken,
Laura Crotty Alexander meldde dit op 18 mei 2014 aan de American Thoracic Society bijeenkomst in
San Diego. Ze is long- en intensive care arts en wetenschapper aan het San Diego VA Healthcare System.
Ze heeft de methicilline-resistente Staphylococcus, beter bekend als MRSA, aan de e-sigaret dampen blootgesteld.

In een labopstelling bleken deze antibiotica-resistente bacteriën, die longontsteking kunnen veroorzaken, moeilijker te doden door een kiem-dodend eiwit, een natuurlijk antibioticum dat mensen aanmaken. Een reden: Kiemen die zijn blootgesteld geweest aan nicotinedampen maken een dikkere coating om zichzelf te beschermen.

Crotty Alexander heeft muizen de lucht laten inademen met MRSA die was blootgesteld aan e-sigaretdampen. Een dag later groeide bij de muizen drie keer zoveel bacteriën in hun longen als bij  muizen die bacteriën kregen die geen e-sigaretdampen hadden gekregen.

'We waren begonnen met deze studies zodat wij onze rokende patiënten beter konden adviseren over de vraag of ze moeten proberen te schakelen naar e-sigaretten', zegt ze. 'Mijn resultaten nu geven misschien aan dat dit de minste van de twee kwaden is. Maar e-sigaretten zijn zeker niet goed te praten'.

FemNa40