Vrouwen gaan meer roken

In Nederland is het aantal rokers in 2012  gestegen wat te wijten is aan de stijging onder de vrouwelijke rokers. Het percentage mannelijke rokers stabiliseerde op 27%, maar het aantal rokende vrouwen steeg van 23% naar 25%.

 

In 2012 rookte circa 26% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder, een toename van 1%. Dit blijkt uit de nieuwste jaarcijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten.

Stijging aantal vrouwen met longkanker

Het aantal vrouwen dat overlijdt als gevolg van longkanker is in 20 jaar ruim verdrievoudigd. In 1991 stierven in Nederland 1.272 vrouwen aan longkanker. In 2011 waren dat er 3.958.
Het is zelfs zo dat de meeste vrouwen in Nederland nu aan longkanker overlijden dan aan borstkanker. De oorzaak is het slechte overlevingscijfer: slechts 15% van de mensen met longkanker overleeft de eerste 5 jaar na de diagnose. Borstkanker komt 3 keer zo vaak voor als longkanker, maar de overlevingskansen zijn relatief gunstig zodat er minder vrouwen aan overlijden.

Nederland rookvrij!  

Zo’n 20-30% van de kankersterfte is gerelateerd aan roken. Dit is de reden dat ook het KWF Kankerbestrijding de komende jaren een prominente rol gaat spelen op het gebied van tabaksontmoediging. Het doel is een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken, rokers stoppen met roken en jongeren niet laten beginnen met roken.

Goed nieuws uit de politieke hoek is dat per 1 januari 2013 stoppen -met- rokenprogramma’s weer vergoed  worden vanuit de zorgverzekering.

Bron:
KWF Kankerbestrijding

 

FemNa40