Van basisschool naar middelbaar onderwijs

De scholen gaan binnenkort weer beginnen en wellicht gaat een van de kinderen naar het  middelbaar onderwijs. Een belangrijk moment en grote overgang in het leven van zowel het kind als van de ouder.

Van de vertrouwde omgeving naar een nieuwe school en nieuwe klasgenootjes. De meeste kinderen zijn er aan toe en kijken er reikhalzend  naar uit.

Sommigen zijn echter wat onzeker en vinden het helemaal niet zo leuk/spannend. Kinderen moeten wennen aan het dagelijkse huiswerk, de zware rugtas die meegesjouwd moet worden en soms ook de langere afstand  die met de fiets/bus gereisd moet worden.

Allemaal zaken waar even bij stil gestaan moet worden. Ouders doen er dan ook goed aan de kinderen op gepaste afstand toch in de gaten te houden.
Jonge pubers willen tenslotte nu eindelijk wat meer vrijheid en onafhankelijkheid en de tijd breekt voor ouders aan dat ze de teugels moeten laten vieren.

Soepel verloop

  • Wil je  dat deze periode soepel verloopt, dan volgen hier enkele tips:
  • Maak  van tevoren duidelijke afspraken met elkaar over thuiskomen, afspraken met vriendjes of vriendinnetjes en bereikbaarheid. Als beide ouders werken is een mobiele telefoon geen overbodige luxe  en nu het  gepaste moment om er een aan te schaffen, zodat je op de hoogte bent waar en met wie zoon of dochter is. 
  • Besteed aandacht en interesse aan de afgelopen dag. Vraag hen hoe hun schooldag was, of zij hulp nodig hebben met het huiswerk, het plannen of het overhoren. Wees beschikbaar en zeg/toon dat ook, maar voer geen controle uit. Op deze manier houd je de relatie goed en  stappen zij zelf op je af wanneer dit nodig is.  Wees op gepaste afstand beschikbaar en begeleid/coach hen met deze nieuwe fase van hun ontwikkeling.
  • Houd ook in de gaten of er aansluiting is met vriendjes of vriendinnetjes. Ze voelen zich vaak erg verloren als dit niet het geval is. Vraag bijvoorbeeld eens of zij iemand in de klas leuk vinden en of ze daar op af durven stappen om eens een praatje mee te maken, om zo vriendschappen te sluiten  en sociale contacten te hebben.

Samenvattend: Laat de teugels vieren, maar toon interesse in hun dagelijks leven en begeleid /coach hen op gepaste afstand en wees beschikbaar indien nodig. De verhalen komen dan vanzelf en je wordt op deze manier goed op de hoogte gehouden van het wel en wee op school. 

Nog vragen? Stel ze gerust en plaats een comment hieronder.    

MD Hulp Online    

FemNa40