KOPP kinderen

Weet jij wat deze afkorting betekent? In Nederland zijn er ongeveer 577.000 kinderen, die onder deze categorie vallen. 
KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen.

Opgroeien met een vader of moeder die ernstige psychische problemen heeft, kan voor deze kinderen vele gevolgen hebben. Zij hebben een verhoogde kans om later ook psychische problemen te ontwikkelen en zijn nauwelijks in staat  hun eigen leven op de rails te krijgen.

Dit zijn de zogenaamde jonge mantelzorgers.

 

Zij nemen langzamerhand de verantwoordelijkheden van de ouder over, zoals het zorgen voor jongere broertjes of zusjes, het huishouden en later zelfs de zorg voor de ouder op zich. Zij nemen dus zorgtaken op zich die niet bij hun leeftijd passen.
Dit noemen we Parentificatie.

De rollen omgedraaid

Men spreekt over Parentificatie als de rollen worden omgedraaid en het kind zorgt voor de ouder. Uit schaamte houdt het kind dit voor zich en denkt vaak dat het zijn /haar schuld is.

De aandacht gaat ook vaak naar de zieke ouders, zodat het kind vaak vergeten wordt en zo eenzaam en overbelast opgroeit.
De omgeving denkt vaak dat het beter is hier niet over te praten, maar dat is juist niet goed.

Het is juist van belang dat KOPP kinderen goed geïnformeerd zijn over de ziekte van vader of moeder en aandacht en geruststelling krijgen, naast het feit dat zij te horen krijgen dat het niet hun schuld is dat moeder of vader psychisch ziek is.

Advies   

Het is dus aan te bevelen positieve beschermende factoren voor kinderen van ouders met psychische problemen te vinden, zoals bijvoorbeeld het versterken van de positieve onderlinge relatie, bespreekbaar maken van de klachten van de ouder, sociale steun van buiten het gezin en versterken van het zelfvertrouwen van het kind.

Aandacht voor deze kinderen, uitleg over de problemen van de ouders en concrete steun kan dan, ondanks de problemen thuis van de ouders, de KOPP kinderen laten opgroeien tot stabiele en evenwichtige personen.

Is deze hulp niet voorradig, dan zie je vaak dat deze kinderen/jongeren op latere leeftijd ook moeite krijgen in hun vriendschap- en partnerrelaties.  
 
MD Hulp Online

FemNa40