De Shisha-pen

Een nieuwe hype onder kinderen en jongeren? Jongeren beginnen tegenwoordig steeds vroeger met drinken en roken. Nu is er de shisha-pen, die zelfs onder basisscholieren populair blijkt te zijn.

De Shisha-pen is een kleine waterpijp in de vorm van een sigaret, die in allerlei kleuren en smaken (o.a. cola, kersen, perzik en aardbeien) verkrijgbaar is. Bij het inhaleren van de waterdampen komt de aroma vrij. Een echte waterpijp dus, maar dan in het klein. De shisha-pen bevat meestal geen nicotine of teer, maar wel andere bestanddelen als propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Er zijn echter ook shisha-pennen die wel nicotine bevatten.

Irritatie

De stof propyleenglycol komt bij het roken vrij en kan de luchtwegen en ogen irriteren. Tevens kunnen bij verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan .

Het Trimbos Institiuut ziet de intrede van de shisha-pen en de popularteit hiervan onder jongeren dan ook zorgelijk in en raad het gebruik dan ook af. Kinderen en jongeren wennen  op deze speelse manier aan de handeling van het roken en het inhaleren via de mond.  

Shisha-pennen zijn sinds kort op de markt en het RIVM doet hier onderzoek naar om de mogelijke risico’s in kaart te brengen, omdat nog niet is aangetoond dat gebruik ervan geen gezondheidsschade veroorzaakt.  Voorzichtigheid is dus geboden. 

Komt je kind hiermee dus in aanraking, dan is goede voorlichting op zijn plaats om hem/haar op de gezondheidsrisico’s te wijzen, met name op het punt dat het niet beter is dan het roken van sigaretten en de gezondheidsrisico’s nog niet bekend zijn.
 

FemNa40