Tips om kinderen gezond te houden

De laatste jaren hebben steeds meer kinderen last van obesitas. Kinderen zitten tegenwoordig de hele dag voor de tv of achter de computer te gamen. Wanneer ze dan nog regelmatig snacks en frisdrank binnen krijgen, heb je de basis voor te dikke en ongezonde kinderen.

De eenvoudige, maar bijzonder nuttige tip is dan ook: laat je kinderen gezond eten en veel bewegen. Wij geven je hierbij 5 tips om kinderen gezond te houden. 

 

Eet gevarieerd met de schijf van vijf

Gezond eten is makkelijker dan je denkt. Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd te eten met behulp van de 'schijf van 5'. Hierin vind je vijf soorten voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor een goede voeding:

  • groenten en fruit
  • brood, aardappelen, rijst, pasta
  • melk en melkproducten
  • vetten en olie
  • dranken

In alle vijf schijven zitten voedingsstoffen die je kind nodig heeft.

Niet meer dan 3 maaltijden en 4 (gezonde) tussendoortjes

Het is belangrijk dat je kind niet te veel eet. Je kunt hem of haar helpen door vaste eetmomenten in de dag te plannen,  niet meer dan 7 per dag. Hierbij horen natuurlijk de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en 4 tussendoortjes. Zorg ervoor dat die tussendoortjes ook gezond zijn: denk aan fruit of thee met een biscuittje na schooltijd.

Let op het aantal calorieën dat past bij de leeftijd van je kind

Jonge kinderen hebben minder calorieën nodig dan volwassenen. Jongeren in de groei soms meer. Ook maakt het uit hoe actief je kind is. Gemiddeld hebben kinderen de volgende hoeveelheid calorieën per dag nodig:

  • 4 - 8 jaar: jongens 1500 kcal, meisjes 1400 kcal.
  • 9 - 13 jaar: jongens 2300 kcal, meisjes 2000 kcal.
  • 14 - 18 jaar: jongens 2800 kcal, meisjes 2300 kcal.

Maximaal 2 uur achter een scherm, minimaal 1 uur bewegen

Bewegen is belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert om kinderen minimaal 1 uur per dag te laten bewegen. Denk aan buiten spelen of verstoppertje spelen, maar ook fietsen naar school. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen twee keer per week intensief bewegen. Beweging waar zij moe van worden, bijvoorbeeld door sport of het maken van een lange wandeling.

Een extra tip : Geef het goede voorbeeld

Voor kinderen, jong en oud, blijf jij het goede voorbeeld. Als jij de hele dag door snoept, kun je je kinderen moeilijk leren om dat niet te doen. Zie het zo: door zelf gezond te leven, stimuleer je jouw kinderen dat ook te doen.

FemNa40